10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidul Democrat se retrage de la guvernare

Partidul Democrat se retrage de la guvernare

Partidul Democrat se retrage de la guvernare este anunţul făcut în această după amiază de Vladimir Cebotari, vicepreședinte al formaţiunii din Republica Moldova (partidul fondat de Vlad Plahotniuc). Vladimir Cebotari, într-o declarţie de presă a spus că guvernul Pavel Filip va demisiona pentru a lăsa guvernul Maia Sandu să conducă țara. În acest fel, criza politică din Republica Moldova pare să ia sfârșit.

Declaraţia lui Cebotari

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale. Ave, soluții juridice, pentru ca binomul PSRM – ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitate în care se află acum. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare și de a debloca țara, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acets lucru”, a declarat Vladimir Cebotari de la tribuna democraților.

Jandarmii s-au retras de la Guvern

Jandarmii s-au retras de la Guvern

Astfel, Cebotari a mai adăugat că începând cu ziua de azi, 14 iunie, prim-ministrul, Pavel Filip, și toți miniștrii vor depune cererile de demisie.

Cu 10 minute înainte de anunțul de retragere făcut de Cebotari, carabinierii, care timp de o săptămână au împânzit clădirea Guvernului, s-au retras în mod organizat din curtea Executivului, a informat Unimedia.md.

Bogdan Aurescu, prezent la Chişinău

Prin plecarea guvernului Filip se rezolvă o mare parte a crizei politice din Republica Moldova, unde Curtea Constituțională, apropiată de PDM, invalidase noul guvern condus de Maia Sandu în urma realizării unei coaliții guvernamentale între blocul ACUM (format din partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase) și partidul pro-rus PSRM, condus de președintele Igor Dodon.

Decizia PDM vine pe fondul unui adevărat desant diplomatic la Chișinău, unde azi au venit consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, secretarul de stat Dan Neculăescu, iar la sediul PDM au venit în timpul amiezei ambasadorul SUA și alți diplomați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS