29.5 C
Craiova
duminică, 21 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePapa Francisc: „Săracii, trataţi asemenea unor gunoaie“

Papa Francisc: „Săracii, trataţi asemenea unor gunoaie“

Papa Francisc a deplâns astăzi felul în care sunt trataţi, în zilele noastre, săracii. În mesajul consacrat celei de-a treia Zi Mondiale a Săracilor, care va fi celebrată pe 17 noiembrie, Papa a spus că ei sunt trataţi „asemenea unor gunoaie“, scrie Agerpres.

„De câte ori nu vedem săraci la gropile de gunoi adunând recolta risipei şi a prisosului, pentru a găsi cu ce să se hrănească şi să se îmbrace! Deveniţi ei înşişi parte dintr-o groapă de gunoi umană, sunt trataţi asemenea gunoaielor”, a regretat pontiful argentinian în acest mesaj prezentat la Vatican.

„Săracilor nu le este iertată nici sărăcia“

„Deseori consideraţi paraziţi ai societăţii, săracilor nu le este iertată nici sărăcia”, a continuat papa Francisc. El a făcut din tema apărării persoanelor vulnerabile un element central al pontificatului său.

„Criza economică nu a reprezentat un obstacol în cale îmbogăţirii anumitor grupuri de persoane. Acest lucru pare deseori cu atât mai normal cu cât vedem în mod concret numărul considerabil al săracilor privaţi de strictul necesar. Ei sunt pe străzile oraşelor noastre şi care sunt uneori persecutaţi şi exploataţi”, a arătat papa.

„În fiecare zi, întâlnim familii constrânse să-şi părăsească ţara pentru a căuta mijloace de subzistenţă în altă parte. Orfani care şi-au pierdut părinţii sau care au fost separaţi în mod violent de aceştia. Victime a numeroase forme de violenţă, de la prostituţie la droguri”, mai spus suveranul pontif.

„Este suficient să te opreşti, să zâmbeşti, să asculţi

În opinia papei, nu trebuie pierdută speranţa. „Este necesar, în special într-o epocă ca a noastră, să redăm nădejdea şi să restabilim încrederea”. „Uneori este nevoie de puţine lucruri pentru a reda speranţa. Este suficient să te opreşti, să zâmbeşti, să asculţi”, a mai spus acesta.

„O zi măcar să lăsăm deoparte statisticile. Săracii nu sunt cifre atractive care să se laude cu realizările noastre, cu proiectele noastre. Săracii sunt persoane cu care trebuie să ne întâlnim. Trebuie să-i aducem la noi acasă, să-i punem la masă”, a conchis papa Francisc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS