20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDăncilă nu vrea amânarea Congresului

Dăncilă nu vrea amânarea Congresului

Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD, a respins categoric varianta amânării congresului social-democraţilor programat pentru 29 iunie, subliniind că o decizie în acest sens a fost luată deja într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, potrivit hotnws.

„Nu, categoric nu. S-a luat o decizie în Comitetul Executiv, deciziile luate sunt decizii luate, deci ele nu se modifică sub nicio formă. Un partid serios este un partid care-şi respectă deciziile”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, înainte de CExN al PSD, întrebată dacă congresul va fi amânat.

„Deciziile luate sunt decizii luate”

UPDATE 11:11 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD „Nu există asta (să nu fie ales președinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta.

Eu nu aș fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie și să ne trezim dimineața cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri și se alege președintele”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, înaintea ședinței Comitetului Executiv PSD.

Precizările vin în contextul în care Paul Stănescu și-a dorit un Congres de alegeri mult mai târziu. Potrivit unor surse social-democate, Paul Stănescu și apropiații săi vor să forțeze schimbarea deciziei.

Social democrații se reunesc joi

Social democrații se reunesc joi, în cea de-a treia ședință a Comitetului Executiv din ultima lună, pentru a stabili detaliile privind organizarea congresului pentru alegerea unui nou președinte. Liderii PSD se pregătesc să modifice statutul partidului dar și programul de guvernare. În altă ordine de idei, după anunțul Vioricăi Dăncilă de a candida la președinția partidului, social-democrații urmează ca la congresul din 29 iunie să legitimiteze actuala conducere care își va asuma rezultatul alegerilor prezidenţiale în toamnă.

Liderii Comitetului Executiv vor decide componența comisiilor interne care se vor ocupa de modificarea statutului, a programului de guvernare dar și identificarea candidatului pentru alegerile prezidențiale. Este vorba de trei comisii: cea de modificare a statutului care va fi condusă de Florin Iordache; comisia care face programul de guvernare și va fi condusă de Marian Oprișan și comisia care se va ocupa de candidatul la prezidențiale condusă de de Mihai Fifor.


Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că se va modifica în statutul partidului modul de alegere a conducerii PSD. Mai exact, să fie eliminată prevederea prin care președintele de partid este ales de toți membrii PSD (așa cum a fost ales Liviu Dragnea în martie 2018) și să se revină la modalitatea de alegere prin votul reprezentanților (delegațiilor) organizațiilor PSD.

O altă prevedere care va fi introdusă în regulamentul intern al PSD

O altă prevedere care va fi introdusă în regulamentul intern al PSD este modul în care se stabilesc numărul delegațiilor la congres. Astfel, fiecare organizație PSD va avea un număr de delegați raportat la numărul de membrii pe care îi are.

Potrivit surselor citate, la congresul din 29 iunie se vor alege doar președintele PSD, președintele executiv și secretarul general, iar vicepreședinții pe regiunii vor rămâne în funcții. Practic, componența Biroului Politic va fi modificată doar parțial.

În ceea ce privește competiția pentru șefia partidului, Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul săptămânii, că dorește să intre în cursă. De altfel, președintele interimar al PSD a schițat câteva criterii pe care ar trebui ca viitorul lider să le îndeplinească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS