5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea mai favorabilă în dosarul de corupţie de la Taxe şi Impozite

Legea mai favorabilă în dosarul de corupţie de la Taxe şi Impozite

Magistraţii de la Judecătoria Craiova au dispus, ieri, schimbarea juridică a unor fapte penale de care sunt acuzaţi cei 14 foşti funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe.

Pe de o parte, instanţa a respins solicitarea inculpaţilor, care au cerut să fie judecaţi pentru neglijenţă în serviciu, nu pentru fraudă informatică. Pe de altă parte, Judecătoria Craiova a admis cererea mai multor inculpaţi de a fi judecaţi în baza prevederilor vechiului Cod Penal.


Cercetările în acest dosar au fost începute încă din anul 2011, iar în ianuarie 2015, oamenii legii au anunțat că au strâns probe prin care arată că 14 foști funcționari de la Direcția de Impozite și Taxe Craiova ar fi creat un prejudiciu de peste 650.000 de lei.
Pe 22 ianuarie 2015, zeci de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, ajutați de poliţişti din alte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au descins la locuințele suspecţilor.

Ulterior, 14 dintre ei au fost acuzați că, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, în perioada 2007-2014, „au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“.

Inculpații au mai fost acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru.

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au făcut acest lucru „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“. Anchetatorii au mai susținut că prejudiciul total este de 650.539 de lei. 

Se va aplica legea mai favorabilă

La jumătatea lunii februarie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpați, iar de atunci acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova. 
La termenul de pe 31 mai, instanţa a amânat pentru 11 iunie pronunţarea în ceea ce priveşte aplicarea legii penale mai favorabile şi cererile de schimbare a încadrării juridice solicitate de către inculpaţi. 
Marţi, instanţa de judecată a respins o parte dintre solicitările inculpaţilor şi a admis o altă parte. Pe scurt, judecătorii craioveni au respins solicitarea inculpaţilor de a fi judecaţi pentru neglijenţă în serviciu, însă au dispus să fie judecaţi în baza prevederilor vechiului Cod Penal. 

Pedepse mult mai mici pentru neglijenţă în serviciu

De exemplu, în cazul inculpatelor Vasilica Bumbac, Georgeta Mitroi, Corina Coadă, Titina Guşiţă, Luminiţa Predoaica sau Claudia Bogoi, instanţa a respins ca neîntemeiată schimbarea încadrării juridice din fraudă informatică în neglijenţă în serviciu. 
Dacă frauda informatică se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani, pedeapsa pentru neglijenţa în serviciu este închisoarea de la trei luni la trei ani sau amendă.
În schimb, în cazul mai multor inculpaţi, cum ar fi Daniel Stepan, Loredana Beldeanu, Luminiţa Predoaica, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu sau Georgeta Mitroi, instanţa a dispus să fie judecaţi în baza prevederilor vechiului Cod Penal pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi. 
Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit de instanţă pentru data de 13 iunie.

Legea mai favorabilă


Potrivit Codului Penal, în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS