5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiferența dintre tomograf și RMN

Diferența dintre tomograf și RMN

Între computerul tomograf și rezonanța magnetică nucleară există câteva diferențe importante. Ambele au însă aceeași sarcină: confirmă prezența bolilor și leziunilor.

Tomografia computerizată a fost dezvoltată în anii 1970. Aceasta este o metodă iradiantă, care folosește raze X. Scanarea CT funcționează pe același principiu ca și cel al radiografiei, unde radiațiile oferă imagini ale zonei vizate.

Ce avantaje are

Tomografia este utilă în vizualizarea țesuturilor moi, plămânilor și identificarea tumorilor și cancerului. Furnizează informații importante și despre sistemul osos, fiind eficientă în diagnosticarea afecțiunilor coloanei vertebrale și ale vertebrelor, notează clicksanatate.ro. Totodată, este utilă și în examinarea creierului, pieptului și intestinelor, în diagnosticarea unor boli cronice, precum cancer pulmonar, fibroză, pneumonie și emfizem. În prezent, prin această tehnică se pot scana și organe mai mici și mai delicate, cu o acuratețe completă. Scanarea computerizată durează de regulă doar câteva minute, timpul putând crește în funcție de partea corpului care urmează să fie scanată.

Ce riscuri implică

Tomografia computerizată poate provoca uneori reacții alergice și afecta rinichii, în special la persoanele care suferă de diabet sau de boli renale. Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de iod, care se excretă la nivel renal. Tehnica nu este recomandată în sarcină și este contraindicată pacienților cu insuficienţă renală și celor cu reacții alergice la substanță de contrast.

Ce este rezonanța magnetică nucleară

Rezonanța magnetică nucleară este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea unor imagini foarte detaliate ale țesutului-țintă. Pentru că permite o localizare precisă a leziunilor, rezonanța magnetică nucleară este utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale. Deși este mai costisitoare decât celelalte investigații imagistice, oferă un diagnostic cu exactitate. Rezonanța magnetică nucleară este utilă în vizualizarea țesuturilor moi, cum sunt tendoanele și ligamentele. Este, de asemenea, folosită la identificarea anumitor tulburări neurologice și cancerului. RMN-ul este cel mai bun în diagnosticarea bolilor neurologice și a țesutului măduvei spinării, cum ar fi scleroza multiplă, leziuni cerebrale, hemoragii și tumori cerebrale. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, medicul poate recomanda efectuarea rezonanței magnetice nucleare. Metoda poate face diferența între leziuni maligne sau benigne și poate detecta leziuni multifocale.

Cui nu-i este indicată această investigație

Printre persoanele cărora le este contraindicată această metodă neiradiantă se numără cele care au stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul părților moi. Din această categorie mai fac parte și pacienții cu insuficienţă renală severă ori cei care au proteze metalice articulare. Nici gravidelor nu le este indicată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS