13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție, pe 27 iunie

Dezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție, pe 27 iunie

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru 27 iunie dezbaterea rezultatelor referendumului pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis pe 26 mai, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.
Potrivit Constituției, CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.

De asemenea, legea de funcționare a Curții prevede că CCR veghează la respectarea procedurii de organizare a referendumului, confirmă rezultatele acestuia și decide asupra valabilității.

Potrivit rezultatelor finale anunțate luni de Biroul Electoral Central (BEC), la prima întrebare de la referednum, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „NU” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” a fost de 6.477.865, iar pentru „NU” 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

În ce priveşte numărul românilor care au votat la referendum, acesta a fost de 7.922.591 de persoane la prima întrebare și de 7.923.869 persoane la a doua întrebare.

Datele oficiale furnizate de BEC arată că referendumul a fost valabil, iar rezultatele sale valide, dacă:

  • Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente,
  • Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS