12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 10% din rezervările pe litoralul românesc, anulate din cauza lucrărilor pe A2

Peste 10% din rezervările pe litoralul românesc, anulate din cauza lucrărilor pe A2

Peste 10% dintre turiştii care îşi făcuseră rezervări pentru litoralul românesc le-au anulat. Motivul este acela al neplăcerilor legate de lucrărilor de reparaţii care se execută pe A2. Informaţiile vin din partea preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turism, Mohammad Murad. El a făcut aceste declaraţii la Ministerul Transporturilor, înainte de a intra la discuţii cu ministrul de resort, Răzvan Cuc.

Patronatele din turism au cerut demiterea directorului general al CNAIR, Narcis Neaga, pentru că a demarat lucrările de reparaţii la autostrada care leagă Capitala de litoral în perioada sezonului estival.

„Am cerut demisia domnului director de la CNAIR pentru că am văzut că există o neglijenţă totală. Am văzut că a rămas neconectat la viaţa reală, având în vedere că lucrează 4 zile din 7, ceea ce nu este permis. Sunt sute, zeci de mii de oameni care se chinuie să ajungă în Bucureşti sau invers. Pe acest drum, pe care normal poţi să îl parcurgi în două ore, acum faci cinci ore.

Am fost în weekend, erau două utilaje, nu era nimeni acolo, totul este închis, arăta ca o paragină, ceea ce mie mi se pare că este nepermis.
Trebuie să ştie cei care sunt în funcţie, şi în special cei numiţi, că intrăm într-o nouă etapă în care patronatele şi patronii care au asumat să plătească taxe la bugetul de stat pe baza creşterii de producţie nu mai tac. Chiar dacă încearcă să ne şantajeze şi să ne facă fel de fel de controale nu vom mai tăcea, pentru că nu mai este loc de acest lucru. Vom vorbi şi vom puncta în fiecare zi tot ce nu onorează instituţiile statului faţă de mediul de afaceri şi faţă de cetăţeni“, a spus Murad.

Execuţia lucrărilor pe timpul nopţii, o soluţie

Potrivit acestuia, pentru a nu împiedica turismul estival, o soluţie ar fi putut fi execuţia lucrărilor pe timpul nopţii. Şi închiderea treptată a circulaţiei pe autostradă ar mai fi o soluţie, scrie Agerpres.

„Lucrările pe timpul nopţii cred că pot fi o soluţie. A doua poate fi o închidere treptată a autostrăzii, nu cum au fost 20 de km, unde lucra un singur utilaj. Deci, trebuie să găsim o soluţie, să ne gândim că cineva supraveghează şi sunt mii de oameni care se chinuie să ajungă pe litoral sau invers. Noi vă spunem sincer că în ultimele două săptămâni peste 10% dintre cei care au avut rezervări au anulat pentru că se ştie că se fac cinci ore pe autostradă.
Nu este normal! Uitaţi cum se sabotează turismul. Pe de o parte, vorbim declarativ că sprijinim mediul de afaceri şi turismul sau altă industrie, dar în realitate ne împiedicăm de birocraţie, de anumiţi directori care în loc să iubească ce trebuie să facă pentru România iubesc funcţiile şi scaunele pe care stau bine mersi“.

Prelungirea termenelor şi a execuţiei lucrărilor respective nu trebuie să fie pe interese materiale

Întrebat dacă patronatele din turism vor renunţa la greva fiscală în cazul în care se vor decala lucrările pentru toamnă, şeful FPTR a răspuns: „Da. Răspunsul este da”.

„Trebuie găsită cea mai bună soluţie, astfel încât aceste lucrările să fie făcute când trebuie, în timp util. Prelungirea termenelor şi a execuţiei lucrărilor respective nu trebuie să fie pe interese materiale. Dacă lucrăm 6 luni, nu trebuie să încasăm mai mult de la stat. Noi am venit acum, să discutăm. Vrem să punctăm clar unde sunt problemele şi care sunt cele mai bune soluţii. Turistul trebuie să se chinuie cât mai puţin. Nu este normal să ajungi în Turcia sau în Bulgaria într-un timp mult mai rapid decât pe litoralul românesc. Asta este o chestiune care cred eu că e făcută intenţionat”, a susţinut Mohammad Murad.

Dorim să avem o comunicare

Acesta a făcut apel la comunicare, la dialog între autorităţi şi patronatele din turism.

„Având în vedere că stăm în aceeaşi ţară, noi, ca patronate, dorim să avem o comunicare. Trebuie explicăm şi să avem schimb de experienţă între noi şi cei care fac acest lucru. Astfel, nu va fi afectat produsul turistic. La urma urmei, cu toţii stăm în aceeaşi ţară, cu toţii avem interese încât lucrurile să meargă bine. Nu suntem absurzi încât să nu înţelegem că anumite lucrări trebuie făcute. Aşa cum au stat 30 de ani fără să fie făcute, m-aş bucura acum să le facem în extrasezon“.

Potrivit lui Murad, lucrările ar putea fi făcute din martie şi până pe 15 iunie, iar apoi din 15 septembrie.

„Deja se anunţă un sezon foarte bun. Pot să vă spun că avem o creştere sigură datorită anumitor factori şi investiţii făcute în ultima vreme. Voucherele de vacanţă care au adus mult bine turismului românesc şi sper să putem să nu ne încurcăm“, a explicat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS