Războiul gunoiului din Dolj continuă

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni

Războiul gunoiului din Dolj continuă. Cu toate că Eco Sud a permis stocarea gunoaielor din judeţ la Mofleni, firma nu a încheiat nici acum contract cu ADI Ecodolj, entitatea care implementează master planul de deşeuri. Consiliul Local Craiova a aprobat solicitarea firmei pentru mărirea tarifului de depozitare la 26 euro/tonă, dar Eco Sud cere în instanţă noi scumpiri.

În 2018, master planul de deşeuri al judeţului Dolj, un proiect cu fonduri UE în valoare de 54 de milioane de euro, s-a blocat din cauza litigiilor dintre autorităţi şi firma Eco Sud, operatorul depozitului ecologic de la Mofleni. Doljul risca să fie sufocat de gunoaie pentru că Eco Sud nu permitea aducerea deşeurilor din judeţ la depozitul pe care îl gestionează în Craiova. În consecinţă, firma a fost dată în judecată de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ADI Ecodolj.


ADI este o structură care cuprinde 112 localităţi din Dolj, creată special pentru promovarea, finanţarea şi implementarea master planului pe deşeuri. Conform proiectului, gunoaiele din întreg judeţul trebuie colectate selectiv şi transportate la depozitul menţionat mai sus, pentru că acesta este singurul agreat de Uniunea Europeană. Ca să acceseze finanţarea europeană, autorităţile trebuia să se asigure că au acceptul Eco Sud pentru depozitare. Aşa au ajuns la mâna acestei firme.

Cum a intrat Eco Sud în poveste

Depozitul de 49 de hectare a fost creat în urmă cu 17 ani, prin asocierea dintre Consiliul Local (CL) Craiova şi firma Systema Ecologic. Ulterior, contractul de asociere a fost preluat de Eco Sud. La Mofleni, urma să fie depuse doar gunoaiele din Craiova. În contextul proiectului cu fonduri UE însă, aria de deservire trebuia extinsă la întreg judeţul Dolj. În acest sens, municipiul şi judeţul au încheiat cu Eco Sud un Protocol, prin care se angajau să modifice contractul de asociere din 2002, prin act adiţional.

Protocolul s-a constituit ca anexă la cererea de finanţare şi astfel proiectul a fost aprobat. Conform documentului, Eco Sud nu putea refuza preluarea deşeurilor de la operatorul de transport desemnat de ADI, iar tarifele rămâneau cele negociate cu CL Craiova prin contractul din 2002, modificate de-a lungul anilor prin acte adiţionale.

Autorităţile, aşteptate şase ani la cotitură

Totuşi, Protocolul nu s-a transformat până acum în act adiţional. În 2013, consiliul local a aprobat forma actului adiţional, însă acesta nu a fost semnat şi de Eco Sud, cu toate că documentul ar fi fost trimis firmei încă de atunci, cu „confirmare de primire”. În cei şase ani scurşi, autorităţile au accesat banii europeni, au cumpărat recipienţi pentru colectarea selectivă a gunoiului, maşini pentru transport, au construit staţii de sortare şi transfer şi au desemnat un operator de transport, acesta fiind o asociere de firme condusă de Iridex Group.

S-au împotmolit însă la final pentru că, neavând acte încheiate cu Eco Sud, nu aveau unde să ducă gunoiul colectat din judeţ. La rândul său, Eco Sud a profitat de situaţie şi a dat de înţeles că va primi deşeurile la Mofleni numai dacă autorităţile vor aproba mărirea tarifelor de depozitare. Firma voia creşterea tarifului de 19,27 euro/tonă fără TVA cu 2,38 euro/tonă fără TVA, adică echivalentul a 11,09 lei.

Tariful a crescut de la 1 martie

Eco Sud susţine că prin Protocolul din 2013, care urmărea extinderea capacităţii de deservire a depozitului la întreg judeţul, şi-a asumat doar “negocierea” unui act adiţional şi nu neapărat “încheierea” unuia. Din punctul de vedere al firmei, extinderea efectivă a ariei de deservire se realiza numai după încheierea actului adiţional. Negocierea nu a avut însă loc pentru că autorităţile nu ar fi dorit să vină la discuţii, mai susţin reprezentanţii firmei.


Pe de altă parte, Eco Sud a motivat că va trebui să stocheze o cantitate dublă de gunoi faţă de situaţia anterioară, prin urmare ar fi nevoie ca tarifele să fie “actualizate”. Ele ar trebui să conţină cel puţin costurile de închidere şi monitorizare a celulelor pline, contribuţia pentru “economie circulară” (o taxă de 30 lei/tonă, introdusă la 1 ianuarie 2019), precum şi “profitul rezonabil al operatorului”.

Costurile cu închiderea celulelor 1-5, care sunt pline, au fost evaluate la 13,1 milioane lei fără TVA. Puse sub presiune pentru că nu aveau unde să depoziteze gunoiul, dar şi pentru că riscau să returneze fondurile UE cheltuite, autorităţile au cedat şi de la 1 martie 2019 au crescut tariful de la 19,27 euro/tonă fără TVA la 103,33 lei/tonă fără TVA, ceea ce înseamnă un preţ final de 26 euro/tonă. În plus însă, Eco Sud a mai cerut introducerea în tarif a unor diferenţe de preţ şi alte diverse costuri socotite începând cu anul 2008, a căror valoare totală depăşeşte 4,2 milioane lei.

Doljul, ţinut în şah

La începutul anului, autorităţile s-au speriat şi au decretat stare de urgenţă pentru că gunoaiele ameninţau să sufoce judeţul. La finalul unui război psihologic, şi numai după ce consiliul local a aprobat includerea în tarif a costurilor cu închiderea celulelor pline, situaţia s-a mai ameliorat. Faptic însă, nu şi scriptic. Operatorul Iridex Group a primit voie ca începând cu 20 martie să să transporte deşeurile colectate la depozitul Eco Sud de la Mofleni, spune Adela Plăcintescu, directorul executiv al ADI Ecodolj.

“Cei de acolo dau bonuri de cântar, iar la final de lună se emite o factură pentru ADI Ecodolj. Dar nu avem la această oră contract încheiat cu Eco Sud”, a precizat Adela Plăcintescu, directorul executiv al ADI Ecodolj.

“Nu este nici o problemă, gunoiul se depozitează la Mofleni. Despre procese nu mă întrebaţi, este treaba avocaţilor”, a afirmat, la rândul său, Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud.


În lipsa unui contract ferm între părţi însă, cu obligaţii şi clauze, Eco Sud poate închide oricând porţile depozitului, în cazul în care ADI Ecodolj nu plăteşte factura. Procesul deschis la Tribunalul Dolj este suspendat prin voinţa părţilor. Continuă însă litigiul de la Tribunalul Bucureşti, prin care Eco Sud cere introducerea în tarif şi a acelor diferenţe de preţ şi alte costuri, socotite începând cu anul 2008 şi evaluate la 4,2 milioane lei.

Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.