11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuacamole clasic-rețeta mexicană cu ingrediente originale

Guacamole clasic-rețeta mexicană cu ingrediente originale

Guacamole clasic,una din puținele mâncăruri în același timp sănătoase și super delicioase. Guacamole, sos de origine central-americană obținut din avocado. Pastă de avocado cu legume, sos guacamole, rețetă pas cu pas.

Guacamole e un fel de sos sau un ”dip”, cum spun americanii, adică o compoziție cremoasă în care înmoi ceva crocant. Pentru o notă de autentic, acel ”ceva crocant” e bine să fie tortilla chips. Rețeta mexicană cu ingrediente originale se face din avocado bine copți, pe care îi putem recunoaște dacă atunci când apăsăm cu degetul pe coajă simțim dedesubt pulpa moale. Rețeta mexicană cu ingrediente originale, potrivit reţete-culinare.

Dacă e tare și rigid, un avocado nu e bun pentru guacamole. Va fi bun peste câteva zile, mai ales dacă îl păstrăm la temperatura bucătăriei într-o fructieră în care avem și câteva banane. Aceste fructe care eliberează o cantitate importantă de etilen, care va grăbi coacerea fructului de avocado.

Numele de ”guacamole” este format din alăturarea a două cuvinte vechi, de origine aztecă, și anume ahuacatl (avocado) și molli (care înseamnă sos). Wikipedia mai consemnează și faptul că în mod tradițional, acest sos conținea doar fructe de avocado bine coapte și sare marină. Sosul se făcea zdrobindu-se într-un fel de mojar din piatră vulcanică, numit ”molcajete”.

Revenind la subtitlu, în care afirm că  guacamole e una dintre rarele chestii foarte sănătoase care se întâmplă să aibă și gust bun, chiar așa este. Guacamole e delicios, nu conține nici urmă de colesterol, doar grăsimi sănătoase. În plus, vom găsi în guacamole un belșug din vitaminele A, C, D, E, K , B6 și B12 și multe altele. Conține și calciu și fier și… încă ceva! Și anume 112 calorii/100 de grame de produs, deci… e plin de bunătăți și cu un gust minunat, dar nu înseamnă deloc că va slăbi cineva mâncând guacamole. Fructul de avocado este gras, deci are și multe calorii.

Rețeta mexicană cu ingrediente originale.

Cum se face guacamole? Foarte rapid, de aceea îl recomand atunci când aveți câțiva prieteni cu care vreți să împărțiți ceva bun și nu foarte pretențios sau pur și simplu pentru atunci când aveți chef chiar în momentul ăla de ceva delicios.

Ingrediente Guacamole:

  • 2 avocado bine copți
  • 1 ceapă albă mică, tocată în cubulețe fine (sau ceapă roșie sau chiar 1-2 fire de ceapă verde)
  • 1 roșie tare, de mărime medie, tăiată cubulețe
  • zeama de la 1 limetă (puteți înlocui cu zeama de la 1/2 de lămâie)
  • 1-2 ardei iuți (jalapeno, poblano, eu am folosit un scotch bonnet atât de iute, încât mi-au lăcrimat ochii doar când l-am tăiat în două)
  • 2 linguri de coriandru verde tocat fin (asta ar însemna cam 1/4 dintr-o legătură obișnuită, dar dacă nu îi suportați aroma, renunțați la el)
  • opțional: 1 cățel de usturoi zdrobit (eu nu am pus, dar nu influențează în rău preparatul)
  • sare și piper

Înainte de a ne apuca de pregătirea sosului guacamole:

Odată ingredientele pregătite, nu mai avem mare lucru de făcut. În funcție de cât de picant (sau puțin picant) vă place să mâncați, ajustați cantitatea de ardei iute pe care o veți folosi și neapărat curățați ardeiul de vinișoare și semințe, apoi tocați-l foarte, foarte mărunt cu cuțitul.

Am recomandat ceapa albă (cea care are și coaja albă), e tipul de ceapă pe care îl folosesc cu precădere în salate, pentru că e dulce și pentru că rămâne crocantă. Dacă nu aveți acest tip de ceapă, după cum am spus și mai sus, se poate înlocui.


Referitor la coriandrul verde, recomandat pe lista ingredientelor: știu că mulți dintre conaționalii noștri nu au papilele gustative ”antrenate” pentru a-i suporta aroma. În cazul în care chiar vă repugnă, puteți să-l înlocuiți cu pătrunjel verde tocat sau chiar să renunțați la el. V-aș sfătui, însă, să-i dați o șansă. Există preparate în care coriandrul chiar are rolul de a armoniza toate gusturile iar guacamole este unul dintre acestea. Avocado, limeta, ardeiul iute chiar se completează perfect cu aroma exotică a coriandrului verde, care va accentua tenta citrică a gusturilor din guacamole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS