Acasă Actualitate Iohannis, semnal politic în prima zi după alegerile europarlamentare: În România s-a...

Iohannis, semnal politic în prima zi după alegerile europarlamentare: În România s-a creat o alternativă serioasă, PNL împreună cu USR PLUS pot pune bazele unei colaborări

-

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că rezultatul votului arată un scor istoric pentru PNL, dar şi unul remarcabil pentru Alianţa 2020 USR-PLUS, precizând că cele două formaţiuni pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD, scrie Mediafax.

„Dacă vorbim despre partide, şi vreau să vorbim şi despre partide, pentru că s-a votat şi pentru PE, e de remarcat că PNL a obşinut un scor istoric şi îi felicit pentru acest lucru. Europarlamentarele au fost câştigate de PNL. Astfel PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut şi votul pentru alte partide”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a catalogat ca remarcabil scorul obţinut de USR-PLUS, sugerând că e posibilă o colaborare a Alianţei cu liberalii.

„Este remarcabil rezultatul obţinut de Alianţa USR-PLUS care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară. S-a văzut foarte clar că românii cred în aşa ceva şi îşi doresc o astfel de alternativă. Dacă adunăm voturile ne dăm seama că PNL cu USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD. Iar PSD a primit cea mai aspră sancţiune pentru modul dezastruos în care guvernează. PSD a a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut, din fericire, împiedica în ciuda boicotului”, a completat Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a prezentat luni primele rezultate parţiale la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Astfel, potrivit datelor centralizate până la ora 10.23, PNL a obţinut 618.197 voturi (26,23%), PSD 558.234 voturi (23,68%), iar USR-PLUS a primit 483.493 voturi (20,51%).

De asemenea, ProRomânia a obţinut 165.315 voturi (7,01%), PMP 130.906 voturi (5,55%), UDMR a primit 142.993 voturi (6,07%), iar ALDE a obţinut 100.005 voturi (4,24%)

Potrivit lui Muhuleţ, la referendum, din 2.004.902 voturi centralizate, 1.625.321 au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, din cele 1.992.857 voturi centralizate 1.619.681 au fost favorabile.

Iohannis: Ieri a câştigat România europeană, în care hoţii stau la puşcărie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după votul la europarlamentare şi referendum, că românii au dat un vot pro-european, într-o ţară în care ” hoţii şi infractorii stau la puşcărie”, criticând din nou modul în care a fost organizat votul în Diaspora.

„Peste 6 milioane de români au spus da la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României şi au dat astfel o lecţie dură populismului, demagogiei şi discursului anti-european şi antijustiţie promovat în campanie şi nu numai de PSD. Ieri a câştigat România europeană, în care hoţii şi infractorii stau la puşcărie nu în frunte astatului. Mobilizarea românilor din ţară şi străinătate a fost impresionantă. Votul de azi ne arată că democraţia s-a maturizat, că înţeleg ce armă puternic este votul”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a lăudat şi faptul că printre cei care au votat la referendum sunt şi dintre alegătorii PSD.

„Nimeni nu este şi nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest lucru nu a fost doar acceptat. Nimeni nu poate folosi guvernararea în România în interes propriu. Şi pentru asta PSD-ul a primit votul de blam. De azi începe schimbarea în bine în România. Avem, din păcate, multe de reparat după dezastrul produs de PSD în doi ani şi jumătate, nu numai în domeniul justiţiei, dezastrul din economie, sănătate, educaţie. Avem mult de lucru”

Acesta a criticat din nou organizarea din Diasporă a scrutinului.

„Este însă inacceptabilă bătaia de joc a autorităţilor la adresa românilor din Diaspora. Românii au fost supuşi unor noi umilinţe din partea unor guvernanţi incapabili să înţeleagă că rolul lor e să fie în sluja cetăţeanului, nu împotriva lui. Eu cer ca după incidentele grave din 2014 care s-au repetat ieri să ia măsuri urgente pentru ca românii din Diaspora să poată vota în condiţii normale, fără a sta ore în şir la cozi să poată vota”, a mai spus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

Grefierii au pensii de serviciu, nu speciale

Sindicatul Dicasterial, care reprezintă o parte din personalul auxiliar din instanţe şi parchete, recţionează la discuţiile privind tăierea pensiilor speciale.

Tiberiu Ungureanu, noul şef al ANP

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, l-a împuternicit, luni, pe comisarul-şef Tiberiu Ungureanu în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP)...