10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum și-au scos unii primari comunele din noroaie, cu fonduri europene

Cum și-au scos unii primari comunele din noroaie, cu fonduri europene

Banii europeni au schimbat spectaculos viața locuitorilor din comunele care au avut proiecte și deschidere să folosească acest mecanism de finanțare. Un exemplu este comuna Ciugud, din Alba, care a accesat astfel nu mai puțin de 30 de milioane de euro, bani cu care și-a asfaltat toate drumurile, a construit rețele de apă și canal, o microcentrală eoliană, parc industrial, iar acum implementează un proiect de iluminat inteligent, amenajează stații de încărcare pentru mașini electrice și face pași importanți pentru transformarea într-un ”smart village”. Și Comuna Dudeștii Noi din Timiș a accesat circa 12 milioane de euro, dezvoltând infrastructura și economia. De la o rată a șomajului de circa 25% a ajuns sub 1%, iar acum o fabrică din localitate va aduce chiar muncitori din Sri Lanka, fiindcă în localitate nu mai găsește mână de lucru, scrie Hotnews.ro

Povestea comunei Ciugud
Comuna Ciugud din județul Alba a accesat de la intrarea României în UE nu mai puțin de 30 de milioane de euro. Cu acești bani a dezvoltat infrastructura, iar acum localitatea face pași importanți pentru transformarea într-un ”smart village”.
”Până acum am accesat undeva la 30 milioane de euro. Pe fostul exercițiu financiar am accesat în asociere cu o comună vecină fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, apă uzată, asfaltări de drumuri, circa 7,5 milioane de euro. Am făcut vreo 47 de km de rețea de canalizare cu două stații de epurare, comuna vecină a făcut 50 km de rețea de apă cu stație de pompare și rezervoare. Comuna noastră a mai asfaltat străzile pe acest proiect. Apoi am avut un proiect pentru înființarea unui grup de acțiune locală, noi fiind capitala unei microregiuni formate din 27 de comune și un oraș. Am fost prima comună din țară care a asfaltat drumuri de câmp, în asociere cu alte două comune, o rețea de 30 km de drumuri de câmp care leagă 3 comune, 7 sate și deservește circa 3.000 ha de teren și 15 ferme. Am luat fonduri europenene pentru o microcentrală eoliană care ne produce energia pentru iluminatul public, am făcut sediul Primăriei, cămine culturale. Pe actualul axercițiu am accesat circa 12 milioane de euro. Avem proiecte pe infrastructura rutieră, drumuri, un pod, un proiect pe iluminat inteligent, ne producem energia electrică cu panouri fotovoltaice pentru primărie, o școală și două stații de încărcare publice pentru mașini electrice. Vrem să devenim primăria fără hârtii”, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Dămian (fost PSD, acum independent), primarul comunei Ciugud.
Energie verde
Unul dintre cele mai interesante proiecte realizate cu fonduri europene pe acest exercițiu financiar este cel care vizează folosirea de energie verde pentru alimentarea a două clădiri și două stații de încărcare pentru mașinile electrice.
”Vom avea o parcare care va fi acoperită cu panouri fotovoltaice, unde vor exista două stații de încărcare pentru mașinile electrice, care vor fi puse gratuit la dispoziția celor care doresc. Primăria are deja un autoturism electric, iar în comunitate sunt încă două. Proiectul este aprobat, colegii de la achiziții fac procedurile pentru atribuirea contractului de execuție. Panourile fotovoltaice vor asigura iluminatul pentru toată zona în care se află primăria, pentru primărie și școală. Școala este acum în execuție, tot pe fonduri europene și va fi modernizată, va avea iluminat inteligent care va fi alimentat din această sursă regenerabilă”, a explicat pentru HotNews.ro Dan Lungu, responsabil comunicare Primăria Ciugud.

Povestea comunei Dudeștii Noi

Comuna Dudeștii Noi se află la 13,5 km de Timișoara și are circa 3.700 de locuitori. Localitatea a accesat circa 12 milioane de euro din fonduri europene. La ora actuala sunt in implementare mai multe proiecte pe fonduri europene. ”Am început în 2005 cu un proiect de informatizare a Primăriei, pe PHARE 2004, circa 15.000 euro. În 2006 am avut un proiect de colectare selectivă a deșeurilor și înființarea unei stații de sortare, tot pe PHARE, 550.000 euro. După aceea am avut realizarea sistemului de canalizare menajeră și stație de epurare și extinderea alimentării cu apă, în perioada 2008-2012, 1.500.000 euro. Apoi am avut un proiect MeSeRii locale – Parteneriat pentru Meșteșuguri și Servicii Rurale locale, pe P.O.S. D.R.U, de 2.215.000 euro, în perioada 2014-2015. Am mai avut asfaltarea străzii Păduricii, un proiect pe FEADR, 73.000 euro, pietruirea a două drumuri de exploatarea agricolă, tot pe FEADR – 50.000 euro, achiziționarea unui buldoescavator, tot pe FEADR, 59.000 euro și asfaltarea străzilor în comuna Dudeștii Noi – 1.194.000 euro”, a explicat primarul Adrian Nica (PNL), pentru HotNews.ro.

Detalii pe Hotnews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS