6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartoful dulce câştigă teren în patria lubenitelor de la Dăbuleni

Cartoful dulce câştigă teren în patria lubenitelor de la Dăbuleni

Localitatea Dăbuleni din judeţul Dolj, cunoscută ca patria pepenilor verzi, este acum şi locul unde se cultivă cu succes cartoful dulce. De asemenea, dăbulenii încearcă în acest an să aclimatizeze şi măslin, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc şi kaki, transmite Mediafax.

Cartoful dulce a fost aclimatizat la Dăbuleni de specialiştii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri. În prezent, acest produs este testat de localnici fie cumpărând cartofi pentru consum, fie cultivându-l în gospodării.

Cartoful dulce este cultivat şi de fiermieri.

„Avem fermieri care vin la noi şi cer fie cartofi pentru a produce răsad sau care cer direct răsadul. Fermierii sunt nu numai din judeţul Dolj, ci din toata ţara. Am avut comenzi inclusiv de la Suceava. Noi onorăm comenzile şi prin curierat şi le trimitem la pachet şi procesul tehnologic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul staţiunii, Aurelia Diaconu.

Această legumă a ajuns să fie cultivată în Dolj şi în alte zone din ţară în urma unui colaborări bilaterale încheiate între o universitate din Coreea de Nord şi staţiunea din Dăbuleni. Au fost aclimatizate mai multe soiuri de cartof dulce care se cultivă pe o suprafaţă de 3 hectare.

„Caracterul variabil al climei din sudul câmpiei Olteniei, cu tendinţă de accentuare a secetei, precum şi fertilitatea scăzută a psamosolurilor oferă condiţii favorabile cultivării cartofului dulce. Cartoful dulce am început să îl cultivăm în 2012, în cadrul unui protocol de cooperare bilaterală încheiat între Universitatea Naţională Kyungpook (KNU) din Coreea de Sud şi Staţiunea de cercetare care s-a derulat în perioada 2012-2015. Acum cartoful dulce este cultivat în cadrul staţiunii, dar şi de fermieri şi de localnici care vor să îl testeze atât ca şi cultură, cât şi ca legumă de consum”, a spus Aurelia Diaconu.

Potrivit specialiştilor din cadrul staţiunii din Dăbuleni, faţă de cartoful obişnuit, cartoful dulce se vinde la un preţ mult mai mare, dar este mai bogat în vitamine şi antioxidanţi. În prezent cartoful dulce pentru consum se vinde la staţiunea Dăbuleni cu preţul de 5 lei pe kilogram. Această legumă se găseşte şi în pieţele din Craiova şi se vinde cu minim 10 lei kilogramul.

În cadrul staţiunii Dăbuleni anul acesta au fost plantaţi şi arbuşti precum măslin, kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc şi kaki, mai transmite Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS