Proiect pentru majorarea subvenţiei
Proiect pentru majorarea subvenţiei
Crescătorii de ovine vor primi o subvenţie dublă pentru fiecare kilogram de lână valorificat la un centru de specialitate. Subvenţia este în prezent un leu, adică aproape de pomană. Ministerul Agriculturii intenţionează să majoreze subvenţia pentru fiecare kilogram de lângă. În judeţul Gorj sunt sute de crescători de ovine, cu efective numeroase. Aceştia au beneficiat anul trecut de o subvenţie de un leu pentru fiecare kilogram de lână depus la un centru de colectare. La nivelul judeţului Gorj nu a existat un astfel de centru. Se încearcă deschiderea la Novaci a unui punct unde să poată fi adusă lâna. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că proiectul de act normativ care vizează majorarea subvenţiei la lână se află, deocamdată, în dezbatere pe siteul Ministerului Agriculturii.
Peste 70.000 de ovine, incluse în program
Fermierii au cerut creşterea subvenţiei, întrucât preţul actual este foarte mic, iar lâna se vinde cu greu pe piaţa naţională. Lâna este colectată în prezent în centrele autorizate de către Ministerul Agriculturii. Directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj a precizat că la nivelul judeţului sunt înscrişi în programul de subvenţii 162 de beneficiari cu un efectiv total de peste 70.000 de oi. Din estimările specialiştilor urmează să fie colectate şi vândute 262 de tone de lână. Aceasta va ajunge la centrele amintite sau la un intermediar autorizat să transporte marfa respectivă. Alin Petrică a spus că se poartă discuţii pentru înfiinţarea unui centru de colectare a lânii în judeţul Gorj. În momentul de faţă fermierii din judeţ sunt nevoiţi să se deplaseze până la Sibiu.
Eugen Măruţă
Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.