Acasă Actualitate Oltul, posibil județ-pilot pentru racordarea tuturor localităților la magistralele de gaz

Oltul, posibil județ-pilot pentru racordarea tuturor localităților la magistralele de gaz

-

Primarii din localitățile pentru care nu s-a reușit încă racordarea la rețeaua națională de gaze naturale au avut astăzi, la Consiliul Județean Olt, o întâlnire cu reprezentanții Transgaz, pentru a afla ce au de făcut astfel încât să le fie finanțate investițiile pe acest segment.
Întâlnirea, care a avut loc luni, 20 mai 2019, la Consiliul Județean Olt, și la care au participat prefectul județului – Silviu Neacșu, președintele CJ Olt – Marius Oprescu, senatorul Paul Stănescu și reprezentanții Transgaz (directorul general Ion Streian și directorul departamentului Dezvoltare, Ion Tătar), vine pe fondul cursei aproape contra-cronometru în care primarii trebuie să intre astfel încât să se numere printre beneficiarii sumelor care vor fi repartizate prin nou-înființatul Fond de Garatare a Investițiilor. Primarii au fost avertizați și cu alte ocazii de șefii Consiliului Județean Olt că această posibilitate de a-și finanța investițiile, cu aport și garanții de la Guvern, funcționează pe principiul „primul venit – primul servit“ și că trebuie să se grăbească.
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avansat ideea că județul Olt ar putea fi județul-pilot pentru racordarea tuturor localităților la rețeaua națională de gaze.
„A fost o întâlnire strict tehnică. TransGaz are, în județul Olt, o rețea de transport bine dezvoltată, ce poate conferi județului Olt posibilitatea de a fi județ – pilot, primul din țară în care toate localitățile să fie racordate la sistemul național de transport gaze, care, într-un termen de implementare rezonabil, să ducă la dezvoltarea durabilă a localităților, a județului, aducând un beneficiu major atât mediului afaceri, cât și populației“ a declarat Ion Sterian.
La acest moment, conform declarațiilor vicepreședintelui CJ Olt, Virgil Delureanu, aproximativ 25 localități au în planul de investiții lucrări de racordare a localităților la rețeaua națională și au și început demersurile pentru realizarea documentației necesare. Conform datelor tehnice, cel mai aproape de a vedea un asemenea obiectiv de investiții realizat sunt la acest moment localitățile de pe ruta Stoenești – Giuvărăști, un important bazin legumicol, extinderea rețelei de gaze în această zonă putând să ducă la încălzirea a 300-400 hectare de solarii, dar și Grădinari – Pleșoiu, Caracal-Deveselu etc.
Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

Gândacul din calea autostrăzii Sibiu Piteşti, momit cu feromoni

Ministrul Fondurilor Europene susține că se poate rezolva inclusiv problema protejării gândacului pentru care Comisia Europeană a cerut explicaţii. Există soluţii pentru...