16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltul, posibil județ-pilot pentru racordarea tuturor localităților la magistralele de gaz

Oltul, posibil județ-pilot pentru racordarea tuturor localităților la magistralele de gaz

Primarii din localitățile pentru care nu s-a reușit încă racordarea la rețeaua națională de gaze naturale au avut astăzi, la Consiliul Județean Olt, o întâlnire cu reprezentanții Transgaz, pentru a afla ce au de făcut astfel încât să le fie finanțate investițiile pe acest segment.
Întâlnirea, care a avut loc luni, 20 mai 2019, la Consiliul Județean Olt, și la care au participat prefectul județului – Silviu Neacșu, președintele CJ Olt – Marius Oprescu, senatorul Paul Stănescu și reprezentanții Transgaz (directorul general Ion Streian și directorul departamentului Dezvoltare, Ion Tătar), vine pe fondul cursei aproape contra-cronometru în care primarii trebuie să intre astfel încât să se numere printre beneficiarii sumelor care vor fi repartizate prin nou-înființatul Fond de Garatare a Investițiilor. Primarii au fost avertizați și cu alte ocazii de șefii Consiliului Județean Olt că această posibilitate de a-și finanța investițiile, cu aport și garanții de la Guvern, funcționează pe principiul „primul venit – primul servit“ și că trebuie să se grăbească.
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avansat ideea că județul Olt ar putea fi județul-pilot pentru racordarea tuturor localităților la rețeaua națională de gaze.
„A fost o întâlnire strict tehnică. TransGaz are, în județul Olt, o rețea de transport bine dezvoltată, ce poate conferi județului Olt posibilitatea de a fi județ – pilot, primul din țară în care toate localitățile să fie racordate la sistemul național de transport gaze, care, într-un termen de implementare rezonabil, să ducă la dezvoltarea durabilă a localităților, a județului, aducând un beneficiu major atât mediului afaceri, cât și populației“ a declarat Ion Sterian.
La acest moment, conform declarațiilor vicepreședintelui CJ Olt, Virgil Delureanu, aproximativ 25 localități au în planul de investiții lucrări de racordare a localităților la rețeaua națională și au și început demersurile pentru realizarea documentației necesare. Conform datelor tehnice, cel mai aproape de a vedea un asemenea obiectiv de investiții realizat sunt la acest moment localitățile de pe ruta Stoenești – Giuvărăști, un important bazin legumicol, extinderea rețelei de gaze în această zonă putând să ducă la încălzirea a 300-400 hectare de solarii, dar și Grădinari – Pleșoiu, Caracal-Deveselu etc.
Alina Mitran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS