Acasă Actualitate Fost agent al CIA condamnat la 20 de ani de închisoare pentru...

Fost agent al CIA condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

-

Un fost agent CIA a fost condamnat vineri la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Beijing-ului, un caz care ilustrează o „tendință alarmantă” în comunitatea de informații conform US Justice citat de AFP, potrivit hotnews.
Kevin Mallory, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat pentru vânzarea de informații din domeniul apărării în valoare de 25.000 de dolari unui ofițer de informații chinez în timpul unor călătorii la Shanghai în martie și aprilie 2017.

„Obiectivul dvs. este de a obține informații, iar scopul meu este să fiu plătit”, i-a declarat el corespondentului chinez într-un mesaj datat 5 mai 2017.

Vorbind fluent mandarină, a servit în armată și apoi ca agent special pentru serviciul de securitate al Departamentului de Stat înainte de a deveni agent sub acoperire al CIA. Până în 2012, el a avut acces la informații cu nivel de autorizare „Top Secret” în China, Taiwan, Irak și Washington.

Mai mulți agenți americani de informații au fost arestați sau acuzați de spionaj pentru Beijing.

Un fost agent CIA, Jerry Chun Shing Lee, 54 de ani, a pledat vinovat la începutul lunii mai la acuzația de „conspirație“ pentru a oferi Chinei „informații naționale din domeniul apărarii“.

Riscă închisoare pe viață.

În 2012, poliția a descoperit că fostul militar naturalizat în SUA avea carnete cu nume, contacte și alte informații despre angajații și informatorii CIA, cum ar fi adresele adăposturilor clandestine.

Acest caz ar putea fi legat de prăbușirea spectaculoasă a rețelei CIA din China între 2010 și 2012.

Ron Rockwell Hansen, fost ofițer de informații militare în vârstă de 58 de ani, a pledat vinovat în martie pentru furnizarea de informații oficialilor chinezi, inclusiv industriale, în schimbul a „sute de mii de dolari“. Riscă 15 ani de închisoare.

În aprilie, fostul diplomat, Candace Marie Claiborne, a pledat, de asemenea, vinovat de a fi primit bani de la agenți chinezi în schimbul unor documente.

Cazul Mallory „face parte dintr-o tendință alarmantă a foștilor agenți de informații ai SUA, care sunt ținta Chinei și care își trădează țara și colegii“, a declarat ministrul adjunct al Justiției, John Demers.

ȘTIRI VIDEO GdS

Bancul zilei

Bulă, urmărit de nemţi, neavând unde să se ascundă, s-a băgat într-o fântână: Neamţul: E cineva acolo? Bulă face pe ecoul:E...

Adevărul despre dieta Cambridge

Planul dietei Cambridge se bazează pe consumul unei varietăţi de supe, batoane speciale pentru slăbit şi shake-uri care pot fi achiziţionate doar...