Guvernul repară inepţia fiscală legată de contribuţia la sănătate

Autori


Pentru venituri de 20, 40, 50 de lei obţinute în anul 2015, statul vrea să încaseze de la sute de mii de români contribuţia la sănătate de câteva ori mai mare decât venitul, respectiv 348 de lei. Acum guvernul vrea să repare greşeala, astfel că Ministerul Finanţelor Publice vrea să anuleze deciziile de impunere emise eronat. Mai mulţi doljeni ne-au scris la redacţie, semnalând inechitatea impozitării respective, mulţi dintre ei lucrând în străinătate cu acte în regulă, de ani buni.

Ministerul Finanţelor Publice a introdus în dezbatere publică, pe finalul săptămânii trecute, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), astfel încât să fie şterse datoriile la contribuţia de asigurări de sănătate aferentă anului 2015 pentru toţi cei care au avut bază de calcul a acelei contribuţii mai mică sau egală cu salariul minim pe economie de la acea vreme. Prin acest act normativ care se pregătește, guvernul vrea să repare greşeala făcută şi să anuleze o contribuţie inechitabilă pentru sute de mii de români.

GdS scria pe 6 mai articolul „Culmea impozitării în România: pentru venituri de 48-50 de lei, ANAF percepe taxe de 348 de lei“. Mai mulţi cetăţeni ne-au sesizat la redacţie că statul român le percepe 348 de lei drept contribuţie la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru venituri modice obţinute în 2015, în condiţiile în care mulţi dintre cei care au primit astfel de decizii de impunere lucrează de ani buni în străinătate, cu contracte de muncă şi plătesc acolo asigurări de sănătate, eventual beneficiind de serviciile medicale din ţară în care lucrează. De asemenea, printre cei care au reclamat inechitatea taxării în România cu 348 de lei a unui venit de 20, 40, 50 de lei s-a numărat şi o persoană cu handicap sever, care este asigurată prin efectul legii şi nu datorează contribuţie la sănătate.

Cele mai multe persoane care au primit decizie de impunere de la ANAF pentru anul 2015 figurează în evidenţele Fiscului cu „Venituri din investiţii“, cel mai probabil venituri din dobânzi bancare sau câştiguri modice din titluri de valoare. Din cauza că, la vremea respectivă, Codul fiscal prevedea că indiferent cât de mic sau mare este venitul realizat în afara salariului, persoana datorează contribuţie la sănătate calculată la nivelul salariului minim pe economie s-a ajuns în situaţia ieşită din comun ca, pentru câţiva lei câştigaţi din dobânzi bancare, de exemplu, persoana să datoreze sume de șase – șapte ori mai mari către stat.

Cei care aţi primit decizii de impunere şi nu datoraţi sumele respective (fie pentru că lucraţi de ani buni în străinătate, fie pentru că eraţi şi salariaţi în perioada în care aţi încasat acele venituri în plus) nu vă grăbiţi să le plătiţi. Statul s-a răzgândit şi vrea să anuleze inechităţile.


Cum explică Ministerul Finanţelor „mica amnistiere“

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Finanţelor explică „mica amnistiere fiscală“, care se introduce prin proiectul de ordonanţă de urgență: „Astfel, se propune reglementarea expresă a anulării contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017“.

Circa 600.000 de români au primit de la ANAF decizii de impunere pentru plata sumei de 348 de lei drept CASS, aferentă perioadei iulie-decembrie 2015. Statul a cheltuit bani cu trimiterea documentelor la domiciliul contribuabililor, iar acum vrea să le anuleze acele decizii de impunere care prevedeau plata unei taxe (contribuţii) mai mari sau egale cu venitul. Restul persoanelor care au avut venituri mai mari de 1.050 de lei şi se încadrează în condiţiile legii sunt datoare la stat cu acea contribuţie la CASS, calculată la venit.

Condiţii noi pentru persoanele care datorează în mod real contribuţia

Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă, Ministerul Finanţelor propune: „Pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent între data de 15 martie 2019, inclusiv, și data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, inclusiv, pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată să fie de 120 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Pentru plata cu anticipație a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificații de 10%, dacă sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență“. Și pentru sumele de plată cu anticipaţie comunicate contribuabilului după intrarea în vigoare a eventualei ordonanțe, termenul de plată va fi tot de 120 de zile, iar pentru plata cu anticipaţie integral în termen de 60 de zile de la primirea deciziei de impunere se propune o bonificaţie de 10% din sumele datorate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 14 mai 2019

Actualitate

» Dolj: A încercat să scape de controlul poliţiştilor, dar a fost prins
» Ministrul interimar al Justiţiei: Cererea de extrădare a lui Radu Mazăre a fost admisă
» Avocata lui Sevil Shhaideh va sesiza CSM și Inspecția Judiciară după ce a găsit la Tribunal rețeaua de wi-fi „m…e PSD“
» SONDAJ – Dăncilă a declarat că românii câștigă în medie cu 50% mai mult ca în 2016. Sunteţi de acord?
» George Simion: România are nevoie de un nou proiect de ţară
» Cum să devii poliţist de frontieră
» (Galerie foto) Biserica Ortodoxă Densuș, cel mai vechi lăcaş de piatră unde încă se mai țin slujbe
» Se va reduce TVA-ul pentru produsele tradiţionale. S-a aprobat amnistia fiscală pentru persoanele fizice
» Miliardar grec, arestat după ce în avionul său s-au găsit 5.000 de plante de canabis
» Radarele ascunse au fost scoase în afara legii. Ce solicitase CCR
» Cod galben de inundaţii pe râuri din toată Oltenia
» Radu Mazăre a fost „notificat” de autoritățile din Madagascar că va fi extrădat în România / Acesta a depus însă și o cerere de azil, care ar trebui examinată de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (presă)
» Acțiune de amploare a Poliției Rutiere
» Radu Mazăre va fi extrădat

Publireportaj

» Profesioniștii care duc România în primul rând al Europei

Dolj

» S-a semnat Masterplanul de apă al Doljului. Unde se extind reţelele de apă şi canalizare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Absolvenţii trebuie să se înregistreze în evidenţele AJOFM Dolj, în termen de 60 de zile de la absolvire, pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie
» Săptămâna Limbilor Străine la Universitatea Craiova
» Dolj: Taximetriştii au fost verificaţi de oamenii legii
» Eugen Teodorovici: „Lucrările la Spitalul Regional Craiova vor începe, sigur, de anul viitor“

Gorj

» Ultima zi când mai pot fi depuse cererile unice de plată
» Festival al tarafurilor lăutăreşti, la Tismana
» Verificările FRF la Stadionul Municipal, finalizate
» Podul Ferdinand, monument istoric, lăsat să ruginească
» S-au scumpit apa şi canalul
» Festivalul Romani Kultura, dedicat tradiţiilor şi culturii rrome, la Târgu Jiu
» Gorj: Demisie din conducerea Spitalului Județean, înainte de vizita ministrului Sănătăţii
» Gorj: Tânăr acuzat că ar fi furat motoare electrice în valoare de 50.000 de lei

Olt

» Olt: Un şofer şi un bicilist, prinşi băuţi pe drumurile publice

Mehedinţi

» (Video) Mehedinţi: O maşină a fost proiectată într-o curte, după ce a fost lovită de un alt autoturism

Vâlcea

» Concerte de toate genurile la Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Tânăr prins cu substanţe interzise asupra lui
» Arta plastică – un punct important în programul ”Zilelor Râmnicului”
» Târgul Meşterilor Populari şi Târgul de Carte la Râmnicu Vâlcea

Sport

» Patrick Anghel, campion național la dublu și vicecampion la dublu mixt
» Academia Fotbal Club Atlas a intrat în competiţia juvenilă
» Stoica se vrea campion la Elitele U15
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu are parte de un final de sezon tensionat
» WTA Roma: Simona Halep, debut contra jucătoarei Marketa Vondrousova la Foro Italico
» Formula 1 / Revine în calendar Marele Premiu al Olandei
» Tenis / Begu, învinsă în primul tur la Roma

Sanatate

» Dieta de patru zile cu banane şi lapte
» Eşti mămică şi ai migrene? Iată cum le poți controla!

Educatie

» Ministerul Educației renunță la ordinul dat peste noapte, prin care plănuia să schimbe admiterea la liceu
» Evaluare Națională 2019: Ce subiecte au primit elevii de clasa a IV-a la română

Magazin

» Limba GoT, învățată de 1,2 milioane de oameni
» Horoscop
» Bancul zilei
» Cum să faci nutella de casă din 4 ingrediente

Top