16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele Iohannis trimite din nou la Curtea Constituțională Codurile penale

Președintele Iohannis trimite din nou la Curtea Constituțională Codurile penale

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională controversatele modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală și la Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, care au fost modificate pe repede înainte de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache. Modificarea Codurilor penale a reintrat în procedura parlamentară după ce PSD a eșuat în demersul de adoptare prin ordonanță de urgență, acesta fiind unul dintre motivele schimbării din funcție a lui Tudorel Toader. Opoziția a acuzat că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare.
Aceste legi i-au fost transmise președintelui pentru promulgare în 2 mai.
Șeful statului argumentează că a fost din nou încălcată Constituția prin modificările aduse de către Parlament, precum și principiul bicameralismului.
În sesizarea către CCR, șeful statului arată că Parlamentul și-a ignorat obligația constituțională de a pune în acord textele din Codul penal cu decizii anterioare ale Curții Constituționale și nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalității.
De asemenea, Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.  (sursa:hotnews.ro)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS