Acasă Actualitate Președintele Iohannis trimite din nou la Curtea Constituțională Codurile penale

Președintele Iohannis trimite din nou la Curtea Constituțională Codurile penale

-

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională controversatele modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală și la Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, care au fost modificate pe repede înainte de comisia parlamentară condusă de Florin Iordache. Modificarea Codurilor penale a reintrat în procedura parlamentară după ce PSD a eșuat în demersul de adoptare prin ordonanță de urgență, acesta fiind unul dintre motivele schimbării din funcție a lui Tudorel Toader. Opoziția a acuzat că toate modificările au fost făcute pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare.
Aceste legi i-au fost transmise președintelui pentru promulgare în 2 mai.
Șeful statului argumentează că a fost din nou încălcată Constituția prin modificările aduse de către Parlament, precum și principiul bicameralismului.
În sesizarea către CCR, șeful statului arată că Parlamentul și-a ignorat obligația constituțională de a pune în acord textele din Codul penal cu decizii anterioare ale Curții Constituționale și nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalității.
De asemenea, Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.  (sursa:hotnews.ro)

ȘTIRI VIDEO GdS