10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensile speciale ale primarilor, condiționate de PSD de rezultatele de la Alegerile Europene

Pensile speciale ale primarilor, condiționate de PSD de rezultatele de la Alegerile Europene

 
Cei peste 60 de primari care au fost prezenți, vineri, 10 mai 2019, la Slatina, la o reuniune a filialei Olt a Asociației Comunelor din România (ACoR) au primit mesajul clar că problema lor privind promisele pensii speciale ar putea fi rezolvată mai repede dacă PSD obține rezultate bune la alegerile din 26 mai 2019.
 
Mesajul a fost transmis pe mai multe voci și a și fost recepționat ca atare, doar că șefii PSD Olt, care au venit în număr mare să stea de vorbă cu primarii, au avut și surprize, unul dintre primari venind cu propunerea ca și pensiile speciale ale parlamentarilor, dacă trec de 6.000 lei, să fie impozitate cu 90%.
Discuția a avut loc în cadrul ședinței ordinare a ACoR Olt, după ce membrii asociației (85 din cele 104 comune sunt în asociație, însă nu toate au fost reprezentate) au aprobat dările de seamă de anul trecut și au rezolvat alte probleme curente.
„Dă-o dracu’, specială, nespecială, dar să fie!“
 
Primarii nu prea mai au răbdare și vor să le fie rezolvată problema pensiilor. Mulți au ajuns, după atâtea mandate, la vârsta pensionării, constatând că vor avea venituri de sub 2.000 lei, lucru de neacceptat, cred aceștia. Speranța este în adoptarea Codului Administrativ, care, însă, a fost deja întors de Curtea Constituțională, iar PSD nu se grăbește să și-l asume nici prin vot în parlament, dar nici prin ordonanță de urgență.
„La vârsta de 55 ani nu mai ia primar, dom’ne. Ce face?“, a întrebat primarul comunei Sârbii-Măgura,  iar președintele ACoR, structura centrală, Emil Drăghici, invitat la întâlnire, a ținut, înainte de a oferi un răspuns privind rezultatul întâlnirilor cu șefii de partid și de guvern, să facă mențiunea că proiectul de Cod Administrativ nu vorbește de nicio pensie specială pentru primari, cu totul altul este termenul.
„Am o rugăminte, și asta, nu știu, pentru presă, pentru nepresă… Nu există nicăieri scris de pensie specială pentru primari. Și vă rog să vă piară din minte pensia specială. Se cheamă altfel. Cum deschizi gura, poți pierde, pentru că presa se agață de niște termeni care nu-s conformi cu realitatea.
(…) Eu vreau de la început să folosim termenii adecvați, e cu totul altceva. Nici senatorii și nici deputații n-au pensii speciale“, a spus Drăghici, ceea ce l-a iritat și mai tare pe primar. „Dă-o dracu’, specială, nespecială, dar să fie!“, a revenit primarul, pentru ca în final primarii să afle, spus pe șleau, și motivul pentru care încă sunt ținuți în șah.
Le-a spus-o chiar unul dintre invitați, senatorul PSD Renică Diaconescu, cel care le-a și mulțumit, înainte, pentru voturile aduse la fiecare sesiune de alegeri.
„Ceea ce nu vi s-a spus este că la întâlnirea cu domnul președinte Dragnea a delegației parlamentare, prin vocea domnului președinte Stănescu  (n.r. – Paul Stănescu, președintele PSD Olt) noi am cerut cu vehemență ordonanța de urgență pe Codul Administrativ. Și dacă dumneavoastră ne întindeți mâna acuma, vă promitem că dacă avem un rezultat bun o vom obține imediat. Deci domnul președinte Stănescu a fost cel mai vehement în discuțiile cu domnul președinte Dragnea, cerând Codul Administrativ pentru primarii care sunt de fapt oamenii care stabilesc alegerile din fiecare județ“, a fost mesajul senatorului.
Mai voalat au aflat că despre asta este vorba și de la președintele AcoR, Emil Drăghici, care le-a transmis că nu trebuie să fie „slabi“, iar primarii i-au replicat că sunt tari, că rezultatele lor au dus la clasarea pe primul loc a PSD în ierahia organizațiilor județene la mai toate tururile de scrutin.
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, le-a vorbit primarilor despre o modificare importantă care le va permite să acceseze mult mai ușor bani guvernamentali pentru investiții, hotărându-se renunțarea, din dosarul cu documentația privind finanțarea proiectelor de investiții, la autorizația de construire, cererile de finanțare putând de acum să fie înaintate doar pe baza documentelor cum sunt studiul de fezabilitate (SF)și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI).  Ar trebui să se și grăbească, le-a mai spus șeful CJ Olt, altfel riscă să piardă trenul și alți primari să primească finanțare, sumele fiind limitate.
Primarii din AcoR Olt au mai hotărât, vineri, 10 mai, să cumpere un sediu, estimat la peste 500.000 lei, pentru asciație, care în prezent este găzduită de o primărie, dar și să înființeze un departament de urbanism la nivelul asociației județene, cu arhitecți angajați care să-și pună semnătura pe autorizațiile de construire și astfel banii din aceste taxe să rămână la bugetul local, nu la cel al Consiliului Județean. Până acolo însă, cei care vor scoate bani din bugetele primăriilor comunale și-i vor vărsa în conturile asociației sunt tot primarii.
Alina Mitran
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS