10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOperațiune a trupelor speciale franceze în Burkina Faso: 4 ostatici au fost eliberați, doi militari au murit în lupte

Operațiune a trupelor speciale franceze în Burkina Faso: 4 ostatici au fost eliberați, doi militari au murit în lupte

Forțele speciale franceze au eliberat patru ostatici – doi francezi, o americană și o sud-coreeană – în cadrul unei operațiuni „complexe” în nordul Burkina Faso, în cursul căreia doi militari francezi au fost uciși, au anunțat vineri autoritățile, citate de AFP.

„Această eliberare a putut fi obținută grație unei operațiuni militare conduse de forțele franceze în noaptea de joi spre vineri, în nordul Burkina Faso”, a precizat Palatul Elysée, într-un comunicat.

Cei doi francezi, Patrick Picque și Laurent Lassimouillas, fuseseră răpiți în 1 mai când se aflau în vacanță în Benin, țară scutită până acum de violențele din Africa de Vest, unde operează numeroase grupări jihadiste legate de al-Qaeda și de gruparea Stat Islamic.

Cadavrul ghidului beninez al celor doi profesori francezi fusese găsit sâmbătă în parcul național Pendjari. Mașina lor a fost găsită în estul Burkina Faso, țară vecină confruntată cu o degradare a situației securitare de trei ani.

Identitatea celorlalți doi ostatici eliberați nu este cunoscută încă.

În cursul operațiunii, „doi militari au murit în luptă”, ambii ofițeri în cadrul comandamentului pentru operațiuni speciale, care supervizează forțele speciale franceze, a precizat Elysée.

Ministerul francez al Apărării a salutat „sprijinul prețios al aliaților noștri americani în această operațiune” și „cooperarea” cu autoritățile din cele două țări africane.

Potrivit experților, nordul țărilor de coastă din Africa de Vest, precum Togo și Benin, a devenit vulnerabil în ultimele luni în fața strategiilor de multiplicare a fronturilor adoptate de grupările armate.

Din 2014, Franța a trimis circa 4.500 de oameni în Sahel în cadrul operațiunii Barkhane care vizează lupta împotriva grupărilor jihadiste care operează în regiune și în Sahara.

În timp, violențele jihadiste s-au propagat din nord spre centru și sudul Mali, iar fenomenul a contaminat Burkina Faso și Nigerul vecin, amestecându-se adeseori cu conflicte intercomunitare.

În Burkina, 90% dintre atacuri nu sunt revendicate. Majoritatea sunt atribuite Ansaroul Islam, Grupului de susține a islamului și musulmanilor (GSIM) sau Statului Islamic din marea Sahara (EIGS), dar alte zece grupări, „mai mici și fără îndoială mai puțin structurate” sunt de asemenea active, potrivit International Crisis Group (ICG).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS