8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se sărbătoreşte Ziua Regalităţii din România

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Regalităţii din România

În fiecare an pe data de 10 mai se sărbătoreşte Ziua Regalităţii din România. Pe10 mai 1881, România este proclamată Regat și astfelCarol I devine din principe al țării, regeleRomâniei.

Tot pe 10 mai, dar în 1866 a sosit şa Bucureşti prinţul Carol, ales domnitor al României.

Începând cu domnia lui Carol Iși continuând cu domniile lui Ferdinand I,  Mihai I, Carol al II-lea, și din nou, Mihai I, ziua de 10 mai a fost sărbătorită de români caZi Națională.

În urma abdicării domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe 11 februarie 1866, s-a repus în discuție rațiunile aducerii în România a unui prinț străin care aveau drept obiectiv menținerea stabilității interne, a coeziunii și unității naționale, consolidarea autonomiei și pregătirea terenului pentru dobândirea mai rapidă a independenței, pentru modernizarea statului.

Cu acordul Locotenenței Domnești, Ion Ghica, președinte și ministru de externe, în cadrul guvernului provizoriu, l-a propus în calitate de domn al României pe contele Filip de Flandra, fratele regelui Leopold al II-lea al Belgiei.

În urma refuzului acestuia, pe 31 martie 1866,Ion C. Brătianu s-a deplasat la Dusseldorf, unde i-a făcut aceeași propunere ofițerului Carol de Hohenzollern. Propunerea a fost acceptată și, după plebiscitul național din 2 – 8 aprilie 1866, soldat cu un rezultat pozitiv — 635.969 “pentru” și doar 244 ”contra”—, prințul Carol a devenit domnitor al României.

Pe 10 mai 1866, însoțit de Ion C. Brătianu, principele Carol I a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă.

Pe 10 mai 1877, au avut loc, la București, o serie de festivități prilejuite de proclamarea Independenței României.

Pe 9 septembrie 1878, Consiliul de Miniștri a hotărât acordarea titlului de Alteță Regală lui Carol I, realizându-se, astfel, un prim și important pas spre proclamarea Regatului României.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS