16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecomandări privind transportul copiilor

Recomandări privind transportul copiilor

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Aceast măsură nu se aplică în cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau taxiurilor, cu menţiunea că nu va fi ocupat scaunul din faţă. În plus, este obligatorie supravegherea copilului de până la 3 ani de către o altă persoană.
În ceea ce îi priveşte pe copiii cu o înălţime de peste 135 cm, aceştia pot fi transportaţi şi cu utilizarea centurii de siguranţă, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.

Dispozitivele de fixare în scaun

Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri:
– un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi: scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi), portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari,  chingă de ghidare, centură şi sisteme de centuri pentru copii.
Atenţie! Dispozitivul de fixare în scaun trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Trebuie reţinut şi faptul că dispozitivul se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare. Pe locul din faţă pot fi instalate astfel de dispozitive de siguranţă doar în cazul în care nu există sau este dezactivat airbag-ul.

Afecţiuni care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă

Nu este obligatoria utilizarea unui dispozitiv de fixare în scaun sau  a centurii de siguranţă în cazul copiilor care suferă de o afecţiune ce contraindică purtarea acestora. În aceste situaţii:
– este necesară emiterea un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă;
– şoferul trebuie să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia este menţionată durata de valabilitate a acestuia;
– transportul se realizează pe locurile din spate ale maşinii, iar în cazul copiilor de până la 3 ani este necesară supravegherea de către o altă persoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS