22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTimiş: Medicii recomandă montarea de defibrilatoare cardiace în locuri publice aglomerate

Timiş: Medicii recomandă montarea de defibrilatoare cardiace în locuri publice aglomerate

Montarea unor defibrilatoare cardiace în locuri publice aglomerate din Timişoara ar fi binevenită, întrucât cu investiţii mici se pot salva vieţi, a declarat joi, pentru Agerpres, şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Dorel Săndesc.

„Este o practică întâlnită tot mai mult în ţările dezvoltate, unde aceste echipamente se găsesc în diverse locuri publice cu trafic important – aeroporturi, gări, malluri etc. Ca utilizare, defibrilatoarele cardiace fac parte din ghidurile internaţionale de resuscitare, putând fi utilizate şi de persoane fără studii medicale, care participă şi absolvă un curs de resuscitare. Reprezintă o investiţie modestă financiar, dar cu impact potenţial major, care înseamnă atât salvarea de vieţi omeneşti, cât şi creşterea nivelului de civilizaţie al comunităţii”, a explicat Dorel Săndesc.

Managerul general al Spitalului Municipal Timişoara dr. Olimpia Oprea, a precizat că doar în Unitatea de Primiri Urgenţe a acestei instituţii medicale se prezintă anual 30 de mii de pacienţi, dintre care aproximativ 20% sunt cardiaci.

„Sunt anual în jur de 6.000 până la 8.000 de cardiaci timişoreni care se prezintă anual la Unitatea noastră de Primiri Urgenţe”, a afirmat dr. Olimpia Oprea.

Până în prezent, municipalitatea timişoreană nu a creionat un proiect de achiziţionare a unor astfel de echipamente medicale de urgenţă pe care să le amplaseze în spaţii publice din oraş.

„Am văzut în străinătate astfel de echipamente medicale, dar noi nu avem acum în plan un astfel de obiectiv”, a afirmat primarul Nicolae Robu, pentru Agerpres.

Defibrilatorul cardiac este un sistem complex destinat salvării vieţii pacienţilor expuşi morţii subite, mai ales datorită tulburărilor de ritm (fibrilaţii) care pot provoca stop cardiac. Aceste tulburări de ritm accelerat al inimii poate provoca prăbuşirea în doar câteva secunde a întregului sistem circulator, iar dacă aritmia cardiacă nu este oprită, poate surveni decesul pacientului în câteva minute. Preţul unui defibrilator variază în jurul a 1.500 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS