Sistemul Energetic Național (Sursa: Transelectrica)
Sistemul Energetic Național (Sursa: Transelectirca)
Sistemul Energetic Național (Sursa: Transelectrica)
Sistemul Energetic Național (Sursa: Transelectirca)

Situația Sistemului Energetic Național, furnizata în timp real de Transelectirca, arata ca la aceasta ora, cea mai mare cantitate de energie electrica din România este produsa de eoliene.

Astfel, la ora 16:42, peste 34% din energia produsa în România era energie produsa pe baza vântului. 19% era energie nucleara și 14% era energie hidro, produsa prin forță apei, iar 12% energie produsa pe baza de hidrocarburi.

Într-o zi fără vânt, producția de energie de la sistemele eoliene reprezinta doar 2-3% din total.

Datorită vântului care învârte turbinele eoliene, la ora aceasta producția de energie electrica din România este de peste 7.000 MW, iar consumul este de 6.000 MW. În jur de 1.000 de MW se exportau, la ora 16:42.

Energia în exces produsa de eoliene a făcut ca prețul la bursa sa fie unul foarte mic, în comparație cu alte zile. Dacă vântul se va menține mai multe zile, am putea asista la noi ieftiniri ale energiei electrice.

Ramona OLARU
Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”