7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană avertizează că va acţiona rapid în contextul problemelor statului de drept din România

Comisia Europeană avertizează că va acţiona rapid în contextul problemelor statului de drept din România

Comisia Europeană a organizat, astăzi, o dezbatere pe tema situaţiei din România şi va acţiona rapid în contextul problemelor care afectează statul de drept, afirmă un purtător de cuvânt al Executivului UE, relatează Mediafax. Declarațiile vin după ce mai multe personalități din cadrul Comisiei au pus pe masă varianta activării articolului 7 pentru România, dacă Guvernul nu ia măsuri imediate pentru apărarea statului de drept.

 

Membrii Comisiei Europene au discutat marţi despre situaţia statului de drept în România, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

 

Întrebat dacă Executivul UE va acţiona rapid în relaţia cu România în contextul problemelor statului de drept, purtătorul de cuvânt a afirmat, potrivit agenţiei de presă austriece APA şi site-ului TT.com: „Da, aşa se va întâmpla, Colegiul Comisarilor a fost informat”.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizase în urmă cu câteva săptămâni că vor fi luate „măsuri imediate” în contextul problemelor din România.

 

Vineri, Frans Timmermans a transmis că Executivul UE şi Partidul Socialiştilor Europeni (PSE) nu vor accepta ca România să reducă intensitatea acţiunilor anticorupţie. În cursul unei dezbateri organizate de postul Euronews, Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PSE, centru-stânga), a fost întrebat de o persoană din audienţă de ce Uniunea Europeană a adoptat o poziţie dură faţă de Polonia şi Ungaria, dar abordarea este mai blândă faţă de România, condusă de un Guvern social-democrat. „Problema în România este lupta împotriva corupţiei. Politicienii încearcă să scape de presiunea pe care o simt în această luptă împotriva corupţiei; acest lucru este inacceptabil, iar Comisia Europeană va spune «nu», chiar şi familia noastră politică va spune «nu» în această situaţie”, a răspuns Timmermans la dezbaterea Euronews. „Este un fapt că atunci când statul de drept are probleme, când nu există un sistem de verificări şi echilibru, corupţia va creşte”, a precizat Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Îmbunătăţirea Reglementărilor, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.

 

Reamintim că președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunther Krichbaum i-a cerut, printr-o scrisoare, șefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să activeze articolul 7 din Tratatul UE pentru România, motivând că, din 2016, guvernele PSD au împiedicat sistematic lupta anticorupție și au lucrat la demontarea statului de drept.

 

”După cum știți, urmăresc în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evoluțiile politice interne din România deja de ceva vreme cu o foarte mare îngrijorare. După alegerile din 2016 diversele guverne române și majoritatea parlamentară care le susține lucrează sistematic la împiedicarea luptei imperios necesare împotriva corupției și la demontarea standardelor statului de drept. Astăzi (miercuri – n.r.), Parlamentul român a slăbit, așa cum era de așteptat, legislația penală anticorupție. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România”, arată Gunther Krichbaum, în scrisoarea transmisă președintelui CE și obținută de Mediafax.

 

Acesta a reamintit că a solicitat în mai multe rânduri Comisiei Europene declanșarea procedurii conform articolului 7 din Tratatul UE, precizând că nu înțelege de a ezitat Comisia să aibă acest demers.

 

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a avertizat autoritățile de la București, pe 15 aprilie, în plenul Parlamentului European, că trebuie să ia urgent măsuri, pentru că există un risc de ingerință în sistemul de justiție, inclusiv în cazuri de corupție, iar acest lucru nu poate fi ignorat. Ea a făcut referire la controversatele ordonanțe de urgență, la decizia CCR privind completurile de judecători, la numirile procurorilor de rang înalt sau la Secția de anchetare a magistraților, arătând că dacă Guvernul nu ia măsuri imediate, Comisia va acționa cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție. La dezbatere nu a participat niciun reprezentant al Guvernului de la București sau a președinției UE, care este asigurată de România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS