3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri parlamentare anticipate în Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez, ieşit câştigător, se declară deschis unei coaliţii cu toate forţele politice

Alegeri parlamentare anticipate în Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez, ieşit câştigător, se declară deschis unei coaliţii cu toate forţele politice

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a proclamat victoria partidului PSOE în alegerile legislative de duminică şi s-a arătat dispus să facă coaliţie cu „toate grupările pentru a guverna în limitele Constituţiei”, ceea ce pare a fi, pe lângă comunicarea disponibilităţii, şi un avertisment adresat separatiştilor catalani, informează EFE.

Într-o alocuţiune ţinută la sediul PSOE din Madrid, Sanchez a sărbătorit rezultatul scrutinului împreună cu mii de susţinători socialişti, evidenţiind că această victorie înseamnă „triumful viitorului şi eşecul trecutului”, potrivit Agerpres.UPDATE 06:00 După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică în Spania, obținând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews.

Pe locul al doilea se situează Partidul Popular, cu 65 de locuri, urmat de formațiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeței Cataloniei, cu 57 de locuri. Pe locul al patrulea se află formațiunea de extremă stânga Podemos, care ar obține 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox, de extremă dreapta, cu 24 de locuri.

Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianță de stânga, formată din Partidul Socialist și Podemos, ar deține 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianță de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos și Vox ar deține 146 de locuri.

Astfel, pentru a rămâne la putere, Sanchez și partidul său vor avea nevoie, pe lângă o eventuală alianță cu Podemos, și de susținerea a cel puțin un partid separatist din Catalonia. Prezența la vot a fost una ridicată, aproximativ 75,75% din cetăţenii cu drept de vot exprimându-și opţiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS