32.3 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Semnificația trecerii pe sub masă, în Vinerea Mare

Semnificația trecerii pe sub masă, în Vinerea Mare

În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să și inviem împreună cu El. Această coborâre și ridicare din groapă morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Epitaf este un obiect de cult confecționat din pânză de în, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoană punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos. Epitaf este un nume compus din două cuvinte grecești, „epi tafos”, care înseamnă „pe mormânt”. El reprezintă un fel de pecete așezată pe Sfântul Mormânt al Domnului. Deci, trecerea pe sub el închipuie chiar intrarea în Sfântul Mormânt cel dătător de Viață.

Trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor și Mantuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, adică: scuiparile, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, crucea și moartea.

Sfântul Epitaf – Vinerea Mare – Trecerea pe sub Masă

După slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârșește „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. În cadrul acestei slujbe speciale se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. El este așezat pe o masă mai înalta, care închipuie Mormântul Domnului. La rândul lui, Sfântul Epitaf aduce aminte de fapta de milostenie a Drepților Iosif din Arimateea și Nicodim, care, coborând de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregătit pentru îngropare, mai înainte de a-L așeza în mormânt.

Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așezate pe Sfântul Epitaf, după care trec pe sub masă. De cealaltă parte a mesei se află Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urmă, în cadrul Deniei din Joia Mare.

Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt. Nu am găsit vreun temei care să întărească mai mult o părere sau altă. Fie o singură dată, fie de trei ori, important este că atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credincioșii să știe că, prin acest lucru, ei închipuie în trupul și viață lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos.

Sfântul Epitaf – Vinerea Mare – Trecerea pe sub Masă

Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coboram împreună cu El în moarte, pentru că în noaptea Învierii să și inviem împreună cu El, după cum zice o cântare a slujbei: „Astăzi mă îngrop împreună cu Ține, Hristoase…”

Așa cum Hristos a trecut prin mormânt, pentru a Se pogora în iad, cu scopul de a-i învia pe toți Drepții care așteptau încă împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu, tot așa, credincioșii trebuie să moară și să treacă prin mormânt, pentru a putea învia împreună cu Hristos și a dobândi viață cea veșnică în Împărăția Sa.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

FSLI: Este foarte posibil ca şcoala să nu înceapă,...

Există riscul ca deschiderea noului an şcolar...

ȘTIRI GdS

FSLI: Este foarte posibil ca şcoala să nu înceapă,...

Există riscul ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă Guvernul nu va majora salariile în învăţământ de...

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

În următoarele patru săptămâni vremea va fi caldă, cu temperaturi peste normalul perioadei, conform prognozei meteorologilor pentru perioada 17 august - 14...

Ministrul Vela trimite Corpul de Control la Poliția Capitalei

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a trimis corpul de control al MAI la Poliția Capitalei. Totul după ce acolo, după moartea lui...

Cod galben de inundații în mai multe județe

Hidrologii au emis vineri o atenționare Cod galben de inundații pentru râuri din mai multe județe, valabilă de vineri până duminică.

Facebook va preciza sursa și data articolelor pe tema...

Continuând eforturile pentru combaterea dezinformării pe Facebook, rețeaua de socializare va însoți postările pe tema COVID-19 cu informații despre sursa acestora și...

Românii care merg în Serbia au nevoie de test...

Cetăţenii străini care sosesc în Serbia din mai multe ţări vecine, respectiv România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord, vor trebui să...