19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlt: Dejecții de la o mare fermă de porci pe șanțurile unui sat din Scornicești

Olt: Dejecții de la o mare fermă de porci pe șanțurile unui sat din Scornicești

Cetățenii din satul Mărgineni, cătunul Giurgiu, al orășelului Scornicești s-au trezit, joi, 25 aprilie 2019, cu un miros insuportabil, venit odată cu dejecțiile scurse de la ferma de porci din satul vecin, Negreni.
 
În satul Mărgineni situația a devenit urât mirositoare, la propriu, după ce doi lucrători care aveau sarcina să fertilizeze aproximativ 15 hectare de izlaz cu dejecții de la ferma de porci Premium Porc, dorind să-și ușureze munca, nu au mai încărcat dejecțiile în vidanjă pentru a le împrăștia pe teren, ci le-au dat drumul direct de pe furtunele de mare capacitate. Totul a început dis-de-dimineață, iar la orele prânzului dejecțiile deja își făcuseră drum spre canalele colectoare care trec pe la porțile sătenilor. Incidentul este considerat unul serios de Garda de Mediu și de un ONG care a semnalat problema, și doar un fapt minor  de reprezentanții fermei, care au declarat că au remediat 90 la sută problema.
 
 
Ferma de porci de la Scornicești are o istrie mai veche de cobflict cu sătenii, care, deranjați de mirosul uneori insuportabil, au ajuns chiar în instanță și au obținut închiderea vechiului batal de dejecții, firma și-a construit două noi capacități de depozitare, care pot fi golite, lucra care, spun reprezentanții femei, se și întâmplă, anual, în perioada martie – noiembrie. Dejecțiile sunt chiar valorificate, a declarat cosmin Comșa, către diverși clienți, ca fertilizat pentru sol. Cu același scop, în martie anul curent s-au încheiat contracte în fermă și asociațiile crescătrilor de animale din comună, care s-au bucurat de oportunitatea de a primi gratuit fertilizantul pentru izlazul închiriat de la primărie. S-a făcut și o programare, iar miercuri a început, propriu-zis, fertilizarea, izlazul în discuție fiind situat la aproximativ 2 kilometri de ferma de porci. Lucrărtorii desemnați să transfere dejecțiile au întins furtunele, traversând distanța menționată printr-o pădure. La limita izlazului ar fi trebuit, în schimb, să încarce în rezervorul vidanjei dejecțiile și să le pulverizeze pe teren.
„Izlazul de acolo este închiriat și băiatul de acolo, Diaconu Bebe, președintele asociației crescătorilor de animale, a zis să-l fertilizeze și ei natural.  A făcut contract cu Premium Porc să fertilizeze 17 hectare din totalul de 34 pe care le are închiriate, cu vidanja. Ei au băgat o motopompă, au trimis doi muncitori acolo, cu furtune din ălea mari, și ei le-au lăsat să curgă. S-au îmbătat, nu i-a supravegheat nimeni, și s-a scurs toată apa aia pe canale, spre cătunul Giurgiu din Mărgineni. Sunt afectate trei canale pe vreo 200 de metri liniari. Eu am băgat buldoexcavatorul acum, să curăț canalele și să car pământul ăla care miroasă și să mai car niște piatră să astup“, a declarat primarul din Scornicești, Ion Prioteasa, care vineri a supravegheat lucrările necesare în zonă.
„Eu am vorbit cu ei că-mi dau cu vidanjă, așa a fost vorba, îmi împrăștie frumos, să-mi facă o fertilizare cum se face. Ei au venit și i-au dat drumul. E greșeala ăstura de la ei. Acum, la ora 12,00 am văzut ce s-a întâmplat și le-am spus: gata, STOP! Și și-au luat catrafusele și au plecat. A fost o greșeală, o… Alaltăieri tot la fel au dat, dar au dat jumătatea cealaltă de deal, la o altă asociație, are 10 hectare. Alaltăieri a plecat pe partea cealaltă. Ieri a urmat să dea la mine. I-am spus – mă, omule, iei furtunul ăla și dai cu tractorul! L-am sunat pe șeful lui și i-am spus că nu e bine, să oprească“, a explicat cum s-a întâmplat totul și Constantin Diaconu, reprezentantul asociației crescătorilor de animale.
„Nu au respectat condițiile autorizației de mediu“
Fotografiile cu efectele muncii „Doreilor“ de la Scornicești au ajuns și la reprezentanții Gărzii de Mediu Olt, care joi, 25 aprilie 2019, s-au deplasat la fața locului, au constatat ce sa întâmplat și au decis că este o încălcare a normelor, dar nu e vorba de o poluare, pentru că dejecțiile nu ar fi ajuns în apă.
„Ei pot să golească acele lagune (n.r. – spațiile noi de depozitare), dar în anumite condiții: cu o cisternă, au studii făcute de OSPA (n.r. – Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice) și în baza studiilor au voie să-l folosească pe post de îngrășământ, dar nu să pompeze. Noi ne-am deplasat la fața locului, am oprit pomparea, am stat să se oprească pomparea, s-a luat legătura cu conducerea societății de-acolo și urmează ca joi (n.r. – după mini-vacanța de Paște) să încheiem o notă de constatare și să le aplicăm o sancțiune pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu și eventual să facem o notificare privind suspendarea autorizației de mediu, pentru că nu au fost respectate condițiile. Notificarea va fi valabilă până la ecologizarea terenului, e un termen de 60 de zile“, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Olt, Gherghe Neacșa.
Reprezentantul fermei, Cosmin Comșa, spune, în schimb, că e mai mare zarva în jurul acestui incident, deși oamenii din zonă vorbesc de un miros insuportabil.
„Acolo nu este numai dejecție, din punctul meu de vedere, pe acele canale oricum era apă. Că a intrat puțină dejecție… Apa aceea s-a înnegrit, dar acolo nu are cum să fie volum atât de mare cu dejecții. (…) Totul s-a făcut conform unui contract de fertilizare, am calculat o cantitate de dejecții conform ghidului practicilor agricole, a fost o întâmplare nefericită, pe care oamenii, având în vedere situația noastră din zonă, au exploatat-o la maximum în defavoarea noastră. Acolo trebuia într-un final să vină o cisternă, să-ncarce din furtun… Asta e! A fost o scăpare nefericită pe care credem noi că aproape am rezolvat-o. Am încercat să curățăm, am hotărât să mai punem un strat de pământ peste, din punctul meu de vedere cred că 90% am adus situația la starea inițială“, a declarat Comșa, neputând preciza ce cantitate de dejecții a fost deversată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS