Acasă Actualitate Preşedinţia a anunţat oficial care sunt cele două întrebări pentru referendumul din...

Preşedinţia a anunţat oficial care sunt cele două întrebări pentru referendumul din 26 mai

-

Preşedinţia a anunţat prin purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi care sunt întrebările adresate românilor la referendumul pe justiţie din 26 mai, organizat simultan cu alegerile europarlamentare.

Klaus Iohannis a anunţat DOUĂ teme pentru referendumul de pe 26 mai: Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, interzicerea OUG-urilor în domeniul infracţiunilor

Întrebările la referendum:

„1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de ataca OUG direct la CCR?”

La aceste întrebări vor trebui să răspundă românii la referendum organizat în 26 mai odată cu alegerile europarlamentare.

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea refernedumului, actualizată în vara anului trecut, se arată că pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

„ART. 5 (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede legea.

ȘTIRI VIDEO GdS

Trump a autorizat sancțiuni contra Turciei

Statele Unite au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci, printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump. Decretul vizează să...