Acasă Actualitate Bun-platnicii nu vor primi bonificația de 5%

Bun-platnicii nu vor primi bonificația de 5%

-

Experții ANAF au dezvăluit că bonificația de 5% pentru bun-platnici, pe care Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor, a promovat-o intens, nu este cuprinsă în bugetul de stat din acest an, motiv pentru care nu poate fi plătită celor aflați în drept, relatează economica.net.
Precizarea a venit în contextul în care reprezentanții ANAF au ţinut o sesiune online pentru a răspunde întrebărilor persoanelor fizice vizând complicata Declaraţie Unică (D112). Acest document fusese împins de la sfârșitul lui martie, la 31 iulie, din cauza ambiguităţii prevederilor, care au condus la un grad record de neconformare.
În orice caz, ministrul Teodorovici a promovat puternic această Declaraţie Unică şi complicată, insistând că face un bine contribuabililor bun-platnici: vor primi un bonus de 5% pentru depunerea declaraţiei în termen şi plata integrală a obligaţiilor până la aceeaşi dată.
„Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%“, spunea Teodorovici, chiar în ziua când prelungea termenul de depunere din martie în iulie.
Totuși, spre sfârşitul lui martie, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri online, ţinută de ANAF, oamenii au aflat că bonusul nu poate fi acordat pentru că nu e prevăzut în bugetul statului pe 2019, scrie economica.net.
„Nici în ultima versiune a declarației unice din 13.03.2019 nu apare bonificația pentru plata integrală CASS (contribuţia de Sănătate – n.r.) aferentă anului 2019 în formularul PDF completat. Cum se procedează dacă vrem sa plătim și să beneficiem de bonificație? Cât este, de fapt, bonificația pentru plata integrală a CASS aferent estimării pentru 2019?“, a întrebat un contribuabil.
Răspunsul ANAF a fost pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător: „Legea nr. 50/2019 privind legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificații“.
Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

Trump a autorizat sancțiuni contra Turciei

Statele Unite au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci, printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump. Decretul vizează să...