Acasă Actualitate Coroana de spini a lui Iisus și mantia lui Ludovic al IX-lea,...

Coroana de spini a lui Iisus și mantia lui Ludovic al IX-lea, salvate din incendiul de la Notre-Dame

-

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salveze valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase care se aflau în catedrala Notre-Dame, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13, relatează news.ro.
Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.
O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.
„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.
Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.
Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.
Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.
„Vom recontrui această catedrală cu toţii şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei şi proiectul pe care toţi îl vom avea în anii următori”, a spus preşedintele Emmanuel Macron. „Asta aşteaptă francezii şi este ceea ce istoria noastră merită”, a adăugat el, vizibil emoţionat.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cod galben de vânt şi ninsoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de intensificări susținute ale vântului și precipitații moderate cantitativ, predominant sub...