Un primar din judeţul Botoşani a reuşit să reducă numărul asistaţilor social din comună de la 382 la 8, informeaza Mediafax. Edilul a adus, pe fonduri elveţiene, un psiholog, cu ajutorul căruia a aflat că asistaţii social sunt deprimaţi şi nu cunosc beneficiile angajării, apoi le-a găsit locuri de muncă.

Primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, a reuşit, cu sprijinul unui psiholog şi cu accesarea unor proiecte cu finanţare nerambursabilă din fonduri elveţiene, să convingă sute de oameni, asistaţi social, că e mai bine pentru toată lumea să muncească.

„Când am venit la Primărie aveam 382 de asistaţi sociali. Am făcut o evaluare a fiecărei gospodării prin aplicarea unor chestionare şi am căutat soluţii. Am scris un proiect pe fonduri elveţiene pentru a putea aduce un psiholog în comună, pe lângă compartimentul de asistenţă socială al Primăriei, şi am reuşit. Am colaborat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi cu mediul privat pentru a vedea de ce calificări e nevoie pentru muncitori şi am solicitat AJOFM să organizeze cursul de calificare la noi în comună, pe nevoile din mediul privat. Luna trecută am avut opt asistaţi sociali, luna aceasta sunt 11, dar mai mult de 60 de zile nu îi ţinem ca asistaţi social pe cei care au adeverinţă că sunt apţi de muncă. Îi ajutăm să se integreze în piaţa muncii”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu.
Cu sprijinul fondurilor elveţiene edilul a reuşit să realizeze mai multe proiecte destinate în special îmbunătăţirii vieţii locuitorilor din comună. Pe lângă psihologul care a fost angajat la Primărie şi care aplică periodic chestionare şi îi consiliază pe cetăţeni, în comună se lucrează pentru amenajarea unui centru medico-social, Primăria având angajat şi un medic care asigură serviciile medicale pentru cei neasiguraţi.

În spaţiul în care va funcţiona clădirea unităţii medico-sociale se vor organiza şi săli de cursuri de calificare pentru populaţia activă din comună care însă nu îşi mai continuă studiile.

Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.