24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatele Unite iniţiază cererea de extrădare a lui Julian Assange, acuzat de conspiraţie pentru furtul de secrete militare

Statele Unite iniţiază cererea de extrădare a lui Julian Assange, acuzat de conspiraţie pentru furtul de secrete militare

Procurorii din Statele Unite au anunţat joi că l-au acuzat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, de conspiraţie pentru accesarea unor documente guvernamentale clasificate, în anul 2010, şi urmează să ceară oficial extrădarea acestuia în SUA, relatează Reuters şi The Guardian.

În dosar mai este acuzată şi Chelsea Manning, fost analist informaţional al armatei Statelor Unite. Assange poate fi condamnat la un maxim de cinci ani de închisoare, au transmis reprezentanţii Departamentului de Stat prin intermediul unui comunicat, potrivit Mediafax.

Departamentul de Stat a confirmat faptul că a iniţiat cererea de extrădare pentru Assange, „în legătură cu o acuzaţie federală de conspiraţie pentru intruziune în computerele unei reţele guvernamentale folosite pentru stocarea documentelor clasificate”. Arestul lui Assange în Londra a deschis perspectiva unei posibile extrădări în Statele Unite.

Marea Britanie a garantat că Julian Assange nu va fi extrădat în nicio ţară care permite pedeapsa cu moartea, la cererea preşedintelui Ecuadorului, Lenin Moreno. Alan Duncan, adjunct al ministrului britanic de Externe, a transmis că Assange nu va fi extrădat în Statele Unite dacă există posibilitatea condamnării la moarte.

Un avocat suedez, reprezentant al persoanei care l-a acuzat pe Assange de abuz sexual, a transmis că va iniţia o procedură de redeschidere a investigaţiei. Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp.

Assange a beneficiat de azil politic în ambasada Ecuadorului la Londra începând cu anul 2012, pentru a evita arestarea şi extrădarea în Suedia, unde a fost acuzat de asalt sexual. Autorităţile suedeze au închis investigaţia între timp, însă autorităţile britanice au informat că îl vor aresta pe Assange după ce va părăsi ambasada, din cauză că a încălcat termenii eliberării sale pe cauţiune.

Fondatorul WikiLeaks se teme să fie extrădat în Statele Unite, unde ar putea fi pus sub acuzare pentru publicarea unor documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS