Acasă Actualitate Premierul May şi UE, de acord să amâne negocierile pentru Brexit până...

Premierul May şi UE, de acord să amâne negocierile pentru Brexit până pe data de 31 octombrie

-

Liderii Uniunii Europene şi premierul Marii Britanii au convenit amânarea negocierilor pentru Brexit până pe data de 31 octombrie, a anunţat preşedintele Consiliului European, la finalul unui summit extraordinar organizat, miercuri seara, la Bruxelles.

“UE-27/Marea Britanie au convenit asupra unei amânări flexibile până la 31 octombrie. Asta înseamnă alte șase luni în care Marea Britanie să găsească cea mai bună soluție posibilă”, a scris Donald Tusk pe Twitter. Oficialul s-a declarat mulțumit că discuțiile nu au fost “o pierdere de timp”, relatează BBC.

Reuniunea a fost marcată de divergenţe între preşedintele francez şi cancelarul german. Emmanuel Macron a cerut garanții că Marea Britanie va organiza, în mod corespunzător, alegerile europarlamentare din 26 mai. În caz contrar, divorţul se va produce, la 1 iunie, fără vreun acord.

Totodată, a fost convenită o evaluare, în luna iunie, a stării procesului de separare.

Atitudinea intransigentă a delegaţiei franceze ar fi stârnit nemulţumirea celorlalte.

Premierul britanic Theresa May a declarat că își dorește ca Regatul să părăsească Uniunea Europeană cât mai curând posibil, explicând că acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de luna octombrie, în cazul ratificării acordului de Brexit.

“Cred în continuare că trebuie să părăsim UE, cu un acord, cât mai curând posibil. Și în mod vital, UE a fost de acord că amânarea poate lua sfârșit odată cu ratificarea acordului de retragere – ceea ce a fost principala mea solicitare către ceilalți lideri”, a declarat May, într-o conferință de presă după summitul extraordinar al Consiliului European, desfășurat miercuri seară la Bruxelles, relatează cotidianul The Guardian.

“De exemplu, aceasta înseamnă că dacă vom reuși să adoptăm o înțelegere în primele trei săptămâni ale lunii mai, nu va mai trebui să participăm la alegerile europarlamentare și vom părăsi UE în mod oficial pe 1 iunie”, adăugat premierul britanic.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Aveţi nevoie de odihnă și detașare de cotidian în prima parte a săptămânii. Sănătatea este vulnerabilă, astfel că o consultație medicală...

Bancul zilei

Tu, nevastă, este adevărat că ai avut mai mulţi bărbați înainte să te măriţi cu mine?Măi, omule, aseară ți-a plăcut?Mi-a plăcut!Dar alaltăseară...