16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEconomia globală intră într-o fază de "încetinire sincronizată"

Economia globală intră într-o fază de „încetinire sincronizată”

Economia globală a intrat într-o „încetinire sincronizată”, care cu greu va fi întoarsă în 2019, , potrivit unui raport elaborat de think-tank-ul Brookings Institution și Financial Times. Anumiți indicatori se deteriorează începând din toamna trecută, sugerând o încetinire globală a creșterii economice la nivel mondial și necesitatea de a recurge la noi stimuli economici, potrivit hotnews.

Perspectivele sunt în liniue cu avertismentele transmise de Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, care a declarat că Fondul va anunța reducerea prognozele de creștere săptămâna următoare iar Organizația Mondială a Comerțului și-a revizuit în scădere estimările, potrivit FT.

Aceste concluziile se bazează pe un set de indicatori economici dezamăgitori în ultimele șase luni, valabili în aceeași măsură și pentru SUA, China cât și pentru Europa..

Profesorul Eswar Prasad de la instituția Brookings a spus că încetinirea nu pare să indice o recesiune globală, însă toate motoarele economiei mondiale își încetinesc turația.

Indicele calculat de Brookings-FT privind recuperarea economică globală compară indicatori în timp real ai activității economice, piețele financiare și media încrederii investitorilor în economia globală și pentru fiecare țară în parte.

Indicele mai indică o mare probabilitate de intrare în recesiune a Italiei, o Germanie la limita recesiunii și o economie americană pierzând din accelerație, pe măsură ce efectele reducerilor fiscale ale lui Donald Trump se disipează.

Indicatorii privind Europa sunt și ei dezamăgitori, spune Prof Prasad. La nivel global, doar India se remarcă ca o excepție de la tendința de încetinire, stimulată de stimulul fiscal și monetar înaintea alegerilor de la sfârșitul acestei luni.

Tensiunile comerciale dintre SUA și China au ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la perspectivele unui impuls mai mare dat economiei mondiale în a doua jumătate a anului.
„Tensiunile din comerț și incertitudinea pe care au generat-o pot lăsa o cicatrice de lungă durată asupra economiei mondiale. Această incertitudine subminează încrederea în afaceri și deprimă investițiile private, ceea ce are implicații asupra creșterii productivității pe termen lung „, a adăugat Prof Prasad. El a adăugat că orice slăbiciune ar putea fi amplificată de incapacitatea factorilor politici de a oferi stimulente eficiente.

„Nivelurile ridicate ale datoriei publice limitează capacitatea marilor economii avansate de a contracara incetinirea doar cu ajutorul stimulentelor fiscale”, a spus el. „Politica monetară convențională rămâne în continuare limitată în multe economii avansate, unde ratele dobânzilor sunt aproape sau sub zero, în timp ce alte acțiuni neortodoxe ale politicii monetare prezintă riscuri semnificative și pierderi incerte”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS