15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Made in China” - cele mai multe produse periculoase din UE

„Made in China” – cele mai multe produse periculoase din UE

Mai mult de jumătate dintre produsele periculoase depistate în 2018 în Uniunea Europeană proveneau din China, potrivit unui raport publicat, vineri, de Comisia Europeană. Jucăriile, mașinile și hainele erau principalele categorii de produse periculoase depistate în UE, mai arată raportul, care cuprinde și date despre România, scrie startupcafe.ro.

Autoritățile din Uniunea Europeană au transmis, în anul 2018, peste 2.200 de alerte privind depistarea unor produse periculoase pe piață, iar în urma acestora au fost luate măsuri de retragere de pe piață sau rechemare la producător în cazul a 4.000 de loturi.

Din China provin mai mult de jumătate din totalul produselor periculoase raportate în UE prin sistemul de reacție rapidă Safety Gate.

„Cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor continuă să fie o prioritate, însă rezultatele sunt mixte. Comisia continuă să colaboreze în acest sens cu autoritățile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la normele de siguranță pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE” – spune CE.

La nivel european, din cele 2 257 de alerte cu privire la produse periculoase, cele mai frecvente au vizat:

jucăriile (31 %),
autovehicule (19 %)
îmbrăcăminte, materiale textile și articole de modă (10 %).
Principalele riscuri identificate au fost riscurile chimice și vătămările (25 % pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %).

Din cele peste 2200 de alerte trase în UE, în România au fost doar 9. În urma acestora, au fost luate 31 de măsuri subsecvente, cum ar fi retragerea de pe piață sau rechemarea pentru verificări și remedieri.

Mașinile, îmbrăcămintea și produsele electrocasnice au fost cele mai frecvent notificate ca având riscuri, în România, anul trecut.

Safety Gate are un site web public specific care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autoritățile naționale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează și se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte.

Firmele pot folosi Business Gateway, care le permite să informeze rapid autoritățile naționale în legătură cu un produs pe care l-au introdus pe piață și care ar putea să nu fie sigur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS