10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLightfoot, prima femeie lesbiană de culoare, devenită primar al orașului Chicago

Lightfoot, prima femeie lesbiană de culoare, devenită primar al orașului Chicago

Prima femeie afro-americană care a ales să conducă Chicago, Lori Lightfoot a mulțumit locuitorilor orașului și celor care au contribuit la victoria ei, potrivit edition.cnn.com.
„Putem fi străini, dar în această cameră, în acest oraș suntem toți vecini”, a spus ea mulţimii care o aplauda la scurt timp după câţtigarea alegerilor.
Lightfoot s-a confruntat în lupta pentru primărie cu Toni Preckwinkle, care este, de asemenea, o femeie afro-americană.
„Acum că s-a terminat, știu că vom lucra împreună pentru orașul pe care îl iubim amândouă”, a spus Lightfoot la celebrarea campaniei. „Astăzi ai făcut mai mult decât să faci istorie, ai creat o mișcare pentru schimbare”. „În Chicago, nimeni nu va fi interesat de culoarea pielii sau de preferințele sexuale”, a spus fostul procuror federal, care a candidat independent. „Vreau un oraș în care nimănui nu-i pasă de culoarea pielii. Nici celor pe care îi iubim, pentru că asta este dragoste”, a spus proaspăta primăriță, într-un discurs, imediat după ce Victoria sa a fost confirmată.
„Putem și vom pune în cele din urmă interesele poporului nostru, al întregului nostru popor, în fața intereselor unora care sunt puțini și puternici”, a declarat Lightfoot marți seară.
Contracandidata sa a promis că va continua să lucreze la probleme importante pentru ea. „Poate că nu este rezultatul dorit, dar nu mă deranjează”, a spus Preckwinkle susținătorilor săi, după ce a sunat-o pe Lightfoot să o felicite.
Primarul Rahm Emanuel nu se afla în cursă, deoarece nu ar fi fost al treilea mandat.
Lightfoot, în vârstă de 56 de ani, fost procuror federal, se descrie ca fiind „o lesbiană neagră, corectă și mândră”.
„În această seară o mulțime de fetițe și băieți se uită, ne urmăresc și ei văd începutul a ceva, ei bine, un pic diferit”, a spus Lightfoot mulțimii marți, cu un zâmbet zguduitor.
„Ei văd un oraș renăscut, un oraș în care nu contează ce culoare sunteți”, a continuat ea. „Unde nu contează cine iubiți, atâta timp cât vă iubiți cu toată inima”.
Ca procuror federal, Lori Lightfoot a condus o comisie de supraveghere a activității poliției, adesea acuzată în Statele Unite de excese și abuzuri de putere, în special în detrimentul populației afro-americane. Lori Lightfoot îl va înlocui pe Rahm Emanuel, fost consilier al președintelui Barack Obama.

Din 1837, alegătorii din Chicago au ales doar un singur primar de culoare și de sex feminin. Dar Lightfoot este primul primar gay din istoria orașului Chicago.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS