11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDăncilă anunţă că Guvernul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114 fiscală

Dăncilă anunţă că Guvernul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114 fiscală

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 şi OUG 52/2016, scrie Mediafax.

„În consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu BNR, azi modificăm OUG 114.2018, OUG 50/2010 şi OUG 5 din 2016. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populaţie. În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de creditele acordate sectorului nefinanaciar şi ajustarea dobânzilor la credite şi depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituţie bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern de vineri.

Premierul a adăugat că proiectul vizează modificarea reglelementărilor din OUG 114 privind Pilonul II de pensii şi a celor legate de companiile din energie şi telecomunicaţii.

„Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuţii cu acţionarii. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019. În domeniul energiei am adus modificări prin introducerea posibilităţii de a se realiza acest lucru. Reducerea costurilor de încălzire a populaţiei, scutirea de la palata de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea producţiei de energie în scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri. Suspendarea până la 1 decembrie 2019 a sancţiunilor pentru disciplina în reţelele de comunicaţii”, a completat şeful Executivului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS