17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProdusele de unică folosință din plastic vor fi interzise începând cu anul 2021

Produsele de unică folosință din plastic vor fi interzise începând cu anul 2021

Parlamentul European a votat interzicerea produselor de unică folosinţă din plastic, începând cu anul 2021. Acestea, împreună cu plasele și firele de pescuit, reprezintă trei sferturi din gunoaiele care sufoca oceanele și omoară vietățile marine. Amănunte despre despre votul din Parlamentul European.
Raportul votat de Parlamentul European cu o majoritate confortabilă de 560 de voturi pentru și doar 38 împotrivă, este rezultatul a mai bine de trei ani de lupta cu niște obiceiuri de consum vechi de peste 50 de ani.
Plasticul, vedeta industriei mondiale de după război, a ajuns însă să pună mari probleme de mediu.
Frederique, Ries, europarlamentar, raportor: Plasticul ne otrăvește marile, omoară vietățile marine și ne amenință și pe noi, ca parte a acestui lanț. Prin urmare, a venit vremea ca să luptam împotriva produselor de unica folosință din plastic. Am decis sa țintim cu prioritate zece astfel de produse, care, alături de plasele și firele de pescuit, reprezintă 70 la sută din deșeurile marilor.
Printre cele mai vânate produse se afla farfuriile, paharele sau tacâmurile din plastic, bețișoarele pentru urechi, sticlele de plastic, dar și servețelele umede, baloanele sau pungile de plastic. Principiul va fi poluatorul plătește. Astfel, din 2023, producătorii de țigarete vor trebui să plătească pentru adunarea, reciclarea și curățarea zonelor în care sunt aruncate mucurile de țigară.
Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene: Dacă nu ne schimbam obiceiurile acum, ne vom îneca oceanele în plastic. Probele științifice sunt de netăgăduit, la fel ca și gravitatea ți urgența problemei. Europenilor le pasă de toate acestea ți doresc să fie pionieri în găsirea de soluții și ridicarea standardelor în domeniu în toată lumea.
Ambiția europenilor este că pe termen mediu noua legislație să permită economisirea a peste șase miliarde de euro și crearea a până la 50 de mii de locuri de munca în industria reciclării, dar și a inovării de noi materiale nepoluante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS