Acasă Actualitate (VIDEO) DIICOT a realizat cea mai mare captură de droguri din ultimii...

(VIDEO) DIICOT a realizat cea mai mare captură de droguri din ultimii ani – aproape o tonă de cocaină

-

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi cetăţeni sârbi, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

În seara zilei de 20 martie, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-un autovehicul tip dubiță, înmatriculat în București, a fost pierdut cu ocazia încărcării, un pachet ambalat conținând 1 kg de cocaină.
Ulterior au fost efectuate investigații specifice cu privire la traseul mărfii și participanții la săvârșirea infracțiunii de către procurorii D.I.I.C.O.T. și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O.

De asemenea, în dimineața zilei de 22 martie, pe malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte, învelite în baloane de cauciuc, similare ca logo, mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în data de 20.03.2019.

Precizăm că, ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezenta un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se afla într-o zonă de plajă, situată la cca. 2 km Nord, de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca. 4 m de țărm.

Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice. „Valoarea de piață care putea ajunge până la suma de 300 milioane de euro. Pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, aceasta cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice”, a spus Felix Bănilă, șeful DIICOT.

Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.

Unul dintre inculpaţii în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.

În prezent desfășurăm activități de urmărire penală, inclusiv în cooperare cu autoritățile judiciare din Serbia, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în traficul internațional de droguri ce formează obiectul acestui dosar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul IGPF, scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Tulcea și Constanta.

Adrian Lambrino, șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției, a precizat că drogurile provin din America de Sud și au fost transportate în România pe cale maritimă.
„Este cea mai mare captură de droguri din țara noastră din ultimii ani, precedentele fiind de 2,6 tone de cocaină în anul 2016, respectiv de o tonă de cocaină capturat în 2009 la Constanța. În continuare sunt derulate activități intense de cooperare polițienească internațională cu structurile de profil din Republica Serbia. În urma examinărilor fizico-chimice efectuate de către 5 specialiști ai laboratoarelor de analiză și profil a drogurilor din Constanța și București a rezultat că în substanța supusă analizării s-a pus în evidență numai cocaină, cu o concentrație de 90%. În probele de stradă această cocaină poate fi înmulțită cu adulterați, aceștia au rolul de a potența activitatea substanței active, cât și cu diluanți care au rolul de mărire a masei. Printre aceștia putem enumera paracetamolul, glucoza sau glucitolul”, a mai explicat Lambrino.

ȘTIRI VIDEO GdS