16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKovesi câştigă al doilea proces cu Inspecţia Judiciară

Kovesi câştigă al doilea proces cu Inspecţia Judiciară

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, a doua acţiune disciplinară deschisă de Inspecţia Judiciară împotriva Laurei Codruţa Kovesi, hotărând că fosta şefă a DNA nu a săvârşit o abatere disciplinară pentru că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009.

Decizia a fost luată cu unanimitate, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Acesta este al doilea proces pe care Laura Kovesi îl câştigă împotriva Inspecţiei Judiciare, după ce Instanţa supremă a decis, tot luni, că ea nu a săvârşit abatere disciplinară când şi-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tiţian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava şi Iaşi.

Kovesi şi-a pledat personal cauza în faţa completului de 5 de la ICCJ, în încercarea de-şi dovedi nevinovăţia în faţa acuzaţiilor Inspecţiei Judiciare.

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost acuzată şi luni în faţa instanţei supreme că ar fi săvârşit două abateri disciplinare. Ba chiar ar fi refuzat să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare, deşi ar fi fost obligată de Curtea Constituţională.

„Abaterea disciplinară a fost aceea că nu aş fi respectat decizia 611”, a spus Kovesi, referindu-se la hotărârea CCR privind prezenţa ei la comisia specială de anchetă asupra organizării alegerilor din 2009, aşa-numita comisie “Sufrageria”. Este vorba despre acuzaţiile privind presupusa prezenţă a şefei DNA în locuinţa lui Gabriel Oprea, înaintea scrutinului de acum un deceniu.

„Aşa cum am arătat, am respectat acea decizie, pentru că am răspuns. Decizia instituia obligaţii alternative pentru persoana fizică Laura Codruţa Kovesi şi eu am îndeplinit una din acele obligaţii alternative, care era prevăzută şi în considerente tot ca obligaţie alternativă”, a mai spus fosta şefă a DNA.

CSM decisese anterior că Laura Codruţa Kovesi nu a comis astfel nicio abatere disciplinară. Completul de 5 al ICCJ va hotărî acum dacă menţine sau nu această decizie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS