11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProbleme în construcții din cauza OUG 114: Sunt societăți care se închid din cauza discriminărilor salariale, susțin patronatele

Probleme în construcții din cauza OUG 114: Sunt societăți care se închid din cauza discriminărilor salariale, susțin patronatele

Controversata Ordonanța de Urgență 114/2018, care a suprataxat mediul de afaceri, creează efecte negative și în domeniul construcțiilor, a avertizat marți, în Parlament, Anca Mărginean, director executiv al Federației patronale din industria materialelor de construcții (PATROMAT). „Ordonanța este discriminatorie. Sunt influențe negative și vă spun că se închid societăți. Luna trecută, patru societăți le-am pus pe butuci“, a spus aceasta, potrivit Hotnews.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 114/2018 a fost dezbătut marți în Comisia IT din Camera Deputaților, în prezența oficialilor din Ministerul Comunicațiilor, al Finanțelor, ai ANCOM, dar și ai industriilor telecom, bănci și construcții.

„Nu susținem Ordonanța. Este discriminatorie și ne creează probleme. S-a pus salariul minim de 3.000 de lei în domeniul construcțiilor, despre care se zice în OUG că este un domeniu strategic. Dacă ai spus asta atunci include tot domeniul construcțiilor, nu doar o parte.”, a spus Anca Mărginean, director executiv al Federației patronale din industria materialelor de construcții (PATROMAT), care reprezintă firme cu aproape 10.000 de angajați.

Aceasta a avertizat că în OUG au fost prevăzute doar câteva CAEN-uri în domeniul construcțiilor și materialelor de construcții, astfel că societățile integrate, care desfășoară mai multe activități de construcții, nu pot acorda facilități fiscale angajaților.

„Suntem obligați de către Inspecția Muncii, care a dat o adresă, să dăm un salariu minim de 3.000 de lei tuturor salariaților, chiar dacă ei nu sunt incluși în OUG. Sunt sectoare precum producția de ciment, de var, de ipsos, de minerale nemetalice, care nu sunt cuprinse în Ordonanță. O societate care are un singur cod CAEN este în regulă și beneficiază de prevederi, deci salariatul care are salariu de 3.000 de lei primește cu 600 de lei mai mult (n.a prin facilitățile fiscale aduse de OUG), dar într-o societate integrată, unde sunt mai multe coduri CAEN, coduri care nu se regăsesc în OUG, salariații nu au facilități și se duc acasă cu 600 de lei mai puțin. Pierdem oameni, care pleacă de la societatea care nu folosește aceste facilități.”, a precizat Anca Mărginean pentru HotNews.ro.

Aceasta nu a dorit să nominalizeze firmele ori să dea alte detalii, menționând doar că firmele care se închid sunt din domeniul agregatelor minerale. Propunerea Federației este ca prevederile OUG să vizeze toate codurile CAEN din construcții.

Potrivit OUG 114, angajații firmelor de construcții sunt scutite de la impozitul pe venitul din salarii. Se acordă scutire la impozitul pe venitul din salarii pentru aceste persoane, dacă salariul brut este între suma de 3.000 lei și 30.000 lei lunar. Măsura se aplică în perioada 01 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028. Contribuția de asigurări sociale pensii pentru angajații din construcții se reduce de la 25% la 21,25%, pentru perioada 01 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028. În același timp, aceste persoane sunt scutite la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat, având în vedere reducerea amintită.

Această categorie de salariați beneficiază și de scutirea la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate.

În același timp, angajatorii trebuie să realizeze o cifră de afaceri de minim 80% din activitatea de construcții. Analiza se realizează la fiecare calcul de salarii, prin cumularea cifrei de afaceri de la începutul exercițiului la zi.

Și această din urmă prevedere a fost contestată marți în Parlament de Anca Mărginean, directorul executiv al Federației patronatelor din industria materialelor de construcții (PATROMAT). Solicitarea federației este ca prevederile OUG să se aplice pentru firme cu cifra de afaceri de minim 60% din activitatea de construcții și nu de 80% cum este prevăzut acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS