Acasă Actualitate O femeie câștigă pentru prima oară prestigiosul premiu Abel pentru matematică

O femeie câștigă pentru prima oară prestigiosul premiu Abel pentru matematică

-

Premiul Abel pentru matematică a fost atribuit pentru prima oară, marți, unei femei, americanca Karen Uhlenbeck, specializată în ecuații cu derivate parțiale, a anunțat Academia norvegiană pentru Științe și Litere, scrie AFP, citat de Hotnews.

În vârstă de 76 de ani, Karen Uhlenbeck este șef de cercetări la Universitatea Princeton și profesor asociat la Institute for Advanced Study (IAS), în Statele Unite. Este o figură de marcă a egalității sexelor în știință.

Este vorba de prima femeie care primește premiul Abel, creat în 2003 de guvernul norvegian pentru a suplini absența unui premiu Nobel pentru matematică. Poartă numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829).

În valoare de 6 milioane de coroane (620.000 euro), este unul dintre cele mai prestigioase distincții în domeniul matematicii, alături de medalia Fields, atribuită la fiecare patru ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Aveţi grijă de valorile din viaţa voastră. Aveţi ocazia să conştientizaţi de ce aveţi nevoie pentru a obţine pe viitor un...

Cât ne ajută exercițiile oculare?

Tensiunea acumulată într-o zi la nivelul ochiului, fie după statul cu orele în fața calculatorului, TV, citit, scris, limitează flexibilitatea...