Sute de poliţişti au făcut, vineri dimineaţa, aproape 100 de percheziţii în 22 de judeţe şi Bucureşti, la persoane suspectate de comercializarea ilegală de tutun, dar şi la depozite şi oficiile folosite pentru livrarea tutunului prelucrat. Printre judeţele vizate de anchetatori s-au numărat şi patru din Oltenia – Dolj, Olt, Vâlcea şi Gorj.
Potrivit oamenilor legii, este vorba de mai multe persoane care au introdus în ţară tutun şi frunze de tutun, care era prelucrat şi revândut.
„În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetățeni bulgari și români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun și frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoțire a mărfii cu destinatar societăți comerciale din alte state din Uniunea Europeană. În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locații clandestine din țară și transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat. Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay”, au explicat anchetatorii.

Percheziţii în cinci dosare penale

Percheziţiile de vineri au fost făcute în cadrul a cinci dosare penale, aflate în lucru la ofiţerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, Dâmbovița, Olt și Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, Parchetului de pe lângă Judecătoria Găești, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal și Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria. La percheziţii au participat şi specialiști ai Direcției Generale a Vămilor, cu două echipaje canine.

Colete deschise de poliţişti

Mai trebuie spus că, la începutul lunii, polițiștii de la transporturi au efectuat 1.050 de percheziții la tot atâtea colete trimise prin corespondență, fiind căutat tutun prelucrat.
„Aceste acțiuni au avut la bază o documentare informativă minuțioasă, reușindu-se astfel confiscarea, până în acest moment, a 1.600 de kg. de tutun prelucrat, supus accizării. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140.000 de Euro. De asemenea, în urma perchezițiilor efectuate, au mai fost identificate tuburi și filtre pentru țigarete, dar și o mașină de fabricat țigarete. Dacă toate acestea ar fi ajuns la destinatari, s-ar fi putut confecționa aproape 2.000.000 de țigarete contrafăcute (estimativ, aproape două tir-uri) care ar fi ajuns pe piața neagră din România, putând afecta, totodată, sănătatea consumatorilor”, au transmis atunci oamenii legii.

Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.