14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremieră mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă

Premieră mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă

Premieră mondială – laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere, 10 PetaWatts, a anunțat Guvernul.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume, potrivit hotnews.

Recent laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții.

Potrivit Guvernului, acest succes – realizarea celui mai puternic laser din lume – va fi marcat miercuri, printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele.

Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe laseri și face parte dintr-un proiect pan-european. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele este de 356,2 milioane de euro. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene cu 311 milioane de euro.

Principalele echipamente de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Dacă laserii au fost instalați, la Sistemul Fascicul Gamma se înregistrează o întârziere de mai bine de un an. Construit de Consorțiul EuroGammaS condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014, Sistemul Fascicul Gamma este adus pe platforma de la Măgurele, dar consorțiul nu începe instalarea, care ar trebuie să fie gata pe 31 octombrie 2018.

Instalarea sistemului de fascicul luminos Gamma de la Laserul de la Măgurele, pe care italienii de la consorţiul european EuroGammaS (EGS) trebuiau să o facă, se judecă în instanță. Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, declara pentru HotNews.ro că încă din luna noiembrie a fost reziliat contractul cu italienii care trebuiau să furnizeze echipamentul şi nu poate face nimic cu privire la această situaţie pentru că este o problemă juridică.

În luna februarie, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, se declara „foarte îngrijorată” de ultimele evoluții ale proiectului privind Laserul de la Măgurele, precizând că în luna ianuarie a avut, la Bruxelles, o întâlnire pentru a soluții în cazul litigiului care blochează lucrarea. „În prima fază a proiectului a fost construită o clădire specială pentru fascicule laser şi gamma, precum şi pentru experimente; iar etapa a doua presupune dotarea cu echipamentele și utilajele necesare construirii unui laser de 10 PW şi a unui fascicul gamma, precum şi instalarea acestora. Sper din suflet să reușim să salvăm acest proiect fanion atât pentru România, cât şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană!”, spunea Crețu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS