15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Primăria face reclamă parcărilor cu plată dintre blocuri

(VIDEO) Primăria face reclamă parcărilor cu plată dintre blocuri

Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova, a publicat pe pagina sa de facebook un filmuleţ în care explică avantajele introducerii parcărilor de reşedinţă cu plată. Reamintim că primăria vrea să pună o taxă pe parcările din jurul imobilelor folosite în mod curent de craioveni. În zonele în care locurile de parcare sunt suficiente, ele se atribuie în ordinea depunerii cererilor. Unde însă locurile sunt insuficiente, se organizează o licitaţie publică.

Proiectul de modificare a Hotărârii Consiliului Local (CL) Craiova nr. 31/2017, referitoare la instituirea de parcări supuse taxării pe domeniul public al municipiului şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public, a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local de pe 28 februarie. Acest regulament introduce conceptul de „parcare de reşedinţă cu plată pe domeniul public“, urmând ca locurile de parcare dintre blocuri să fie taxate anual.
Astfel, parcările de reşedinţă sunt situate la mai puţin de 30 de metri de frontul imobilelor, pe domeniul public. Locurile de parcare vor fi atribuite craiovenilor numai după amenajarea, semnalizarea şi numerotarea acestora de către administratorul parcărilor. Modalitatea de atribuire este următoarea: dacă numărul solicitărilor este mai mic decât al locurilor disponibile, atunci atribuirea se va face direct solicitanţilor, în ordinea depunerii cererilor; dacă numărul solicitărilor este mai mare, atribuirea se va face prin licitaţie publică.
Se alocă un singur loc de parcare pentru un apartament, însă dacă parcarea nu se ocupă, se poate solicita atribuirea celui de-al doilea loc, şi de această dată cererile urmând să fie soluţionate în ordinea depunerii. Craiovenii care doresc un loc de parcare în apropierea imobilului în care locuiesc trebuie să depună cereri pentru obţinerea autorizaţiilor de parcare. Pe aceste locuri de parcare, între orele 8.00 – 18.00, de luni până vineri, poate parca orice persoană care tranzitează zona. Între orele 18.00 – 8.00, de luni până vineri, şi de sâmbătă până luni, la ora 8.00, locul de parcare aparţine celui care deţine autorizaţia.

Primăria detaliază cum e cu parcarea de reşedinţă

În filmuleţul făcut public de Sorin Manda se explică exact care ar fi avantajele acestui regulament, dar şi a parcării de reşedinţă cu plată pe domeniul public. „Administrarea serviciilor publice de parcare se face în scopul asigurării creşterii capacităţii de preluare a traficului, a îmbunătăţirii condiţiilor de deplasare pentru vehicule, precum şi a creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic, iar soluţia este instituirea regulamentului pentru parcare rezidenţială“, se arată în imaginile publicate de Sorin Manda. Mai departe, se explică faptul că în Craiova vor exista patru tipuri de parcări – parcări publice fără plată, parcări publice cu plată cu taxa de parcare (prin SMS sau alte mijloace de plată), parcări de reşedinţă şi parcări mixte de reşedinţă şi cu taxa de parcare, dar şi prevederile regulamentului cu pricina (documentele necesare pentru obţinerea unui loc de parcare de reşedinţă, modul de repartizare al locurilor, drepturile titularului unui astfel de loc de parcare etc.).

Craiovenii nu privesc cu ochi buni parcările de reşedinţă

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri acest subiect, ocazie cu care cei mai mulţi dintre cititorii GdS s-au declarat împotriva parcărilor de reşedinţă. De altfel, până duminică, filmul postat de Sorin Manda a strâns peste 50 de comentarii, cele mai multe împotriva acestui tip de parcare.
Astfel, una dintre persoanele care a comentat pe pagina de facebook a lui Sorin Manda a susţinut că, mai întâi, ar trebui făcute mai multe locuri de parcare, iar altul a explicat că aceste locuri de parcare pot fi amenajate numai în anumite condiţii. „În cazul ăsta trebuie să se ţină cont ca toţi locatarii dintr-un imobil să aibă cel puţin un loc de parcare, să fie parcare pentru vizitatori, loc special pentru taxi, ambulanţă, pompieri. Când o să se îndeplinească toate aceste condiţii, atunci să cereţi şi bani“, a transmis un alt craiovean.
Un altul a explicat că „va fi nevoie de un regulament clar, în care să fie prevăzute toate situațiile posibile care pot apărea. De exemplu, dacă un cetățean își achiziționează mașină peste doi ani și toate locurile de parcare din proximitate sunt «luate», ce face? Unde ar putea parca?“.
Alt comentator se întreabă cum vor fi atribuite locurile din parcarea a două blocuri-turn, la ce preţ se va ajunge după licitaţie.
Din cele peste 50 de comentarii, numai două persoane au explicat că sunt de acord cu prevederile regulamentului recent aprobat.

Sancţiunile

Acest regulament introduce şi sancţiuni pentru cei care ocupă un loc de parcare de reşedinţă fără drept. Astfel, constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, staţionarea autovehiculelor pe un loc de parcare de reședinţă aparţinând altei persoane între orele 18.00 – 8.00. În această situaţie, poliţiştii locali pot dispune şi ridicarea autovehiculului care ocupă abuziv un loc de parcare de reşedinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS