(VIDEO) Primăria face reclamă parcărilor cu plată dintre blocuri

Autori


Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova, a publicat pe pagina sa de facebook un filmuleţ în care explică avantajele introducerii parcărilor de reşedinţă cu plată. Reamintim că primăria vrea să pună o taxă pe parcările din jurul imobilelor folosite în mod curent de craioveni. În zonele în care locurile de parcare sunt suficiente, ele se atribuie în ordinea depunerii cererilor. Unde însă locurile sunt insuficiente, se organizează o licitaţie publică.

Proiectul de modificare a Hotărârii Consiliului Local (CL) Craiova nr. 31/2017, referitoare la instituirea de parcări supuse taxării pe domeniul public al municipiului şi aprobarea regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public, a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local de pe 28 februarie. Acest regulament introduce conceptul de „parcare de reşedinţă cu plată pe domeniul public“, urmând ca locurile de parcare dintre blocuri să fie taxate anual.

Astfel, parcările de reşedinţă sunt situate la mai puţin de 30 de metri de frontul imobilelor, pe domeniul public. Locurile de parcare vor fi atribuite craiovenilor numai după amenajarea, semnalizarea şi numerotarea acestora de către administratorul parcărilor. Modalitatea de atribuire este următoarea: dacă numărul solicitărilor este mai mic decât al locurilor disponibile, atunci atribuirea se va face direct solicitanţilor, în ordinea depunerii cererilor; dacă numărul solicitărilor este mai mare, atribuirea se va face prin licitaţie publică.

Se alocă un singur loc de parcare pentru un apartament, însă dacă parcarea nu se ocupă, se poate solicita atribuirea celui de-al doilea loc, şi de această dată cererile urmând să fie soluţionate în ordinea depunerii. Craiovenii care doresc un loc de parcare în apropierea imobilului în care locuiesc trebuie să depună cereri pentru obţinerea autorizaţiilor de parcare. Pe aceste locuri de parcare, între orele 8.00 – 18.00, de luni până vineri, poate parca orice persoană care tranzitează zona. Între orele 18.00 – 8.00, de luni până vineri, şi de sâmbătă până luni, la ora 8.00, locul de parcare aparţine celui care deţine autorizaţia.

Primăria detaliază cum e cu parcarea de reşedinţă

În filmuleţul făcut public de Sorin Manda se explică exact care ar fi avantajele acestui regulament, dar şi a parcării de reşedinţă cu plată pe domeniul public. „Administrarea serviciilor publice de parcare se face în scopul asigurării creşterii capacităţii de preluare a traficului, a îmbunătăţirii condiţiilor de deplasare pentru vehicule, precum şi a creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic, iar soluţia este instituirea regulamentului pentru parcare rezidenţială“, se arată în imaginile publicate de Sorin Manda. Mai departe, se explică faptul că în Craiova vor exista patru tipuri de parcări – parcări publice fără plată, parcări publice cu plată cu taxa de parcare (prin SMS sau alte mijloace de plată), parcări de reşedinţă şi parcări mixte de reşedinţă şi cu taxa de parcare, dar şi prevederile regulamentului cu pricina (documentele necesare pentru obţinerea unui loc de parcare de reşedinţă, modul de repartizare al locurilor, drepturile titularului unui astfel de loc de parcare etc.).

Craiovenii nu privesc cu ochi buni parcările de reşedinţă

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri acest subiect, ocazie cu care cei mai mulţi dintre cititorii GdS s-au declarat împotriva parcărilor de reşedinţă. De altfel, până duminică, filmul postat de Sorin Manda a strâns peste 50 de comentarii, cele mai multe împotriva acestui tip de parcare.


Astfel, una dintre persoanele care a comentat pe pagina de facebook a lui Sorin Manda a susţinut că, mai întâi, ar trebui făcute mai multe locuri de parcare, iar altul a explicat că aceste locuri de parcare pot fi amenajate numai în anumite condiţii. „În cazul ăsta trebuie să se ţină cont ca toţi locatarii dintr-un imobil să aibă cel puţin un loc de parcare, să fie parcare pentru vizitatori, loc special pentru taxi, ambulanţă, pompieri. Când o să se îndeplinească toate aceste condiţii, atunci să cereţi şi bani“, a transmis un alt craiovean.

Un altul a explicat că „va fi nevoie de un regulament clar, în care să fie prevăzute toate situațiile posibile care pot apărea. De exemplu, dacă un cetățean își achiziționează mașină peste doi ani și toate locurile de parcare din proximitate sunt «luate», ce face? Unde ar putea parca?“.

Alt comentator se întreabă cum vor fi atribuite locurile din parcarea a două blocuri-turn, la ce preţ se va ajunge după licitaţie.

Din cele peste 50 de comentarii, numai două persoane au explicat că sunt de acord cu prevederile regulamentului recent aprobat.

Sancţiunile

Acest regulament introduce şi sancţiuni pentru cei care ocupă un loc de parcare de reşedinţă fără drept. Astfel, constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei pentru persoanele juridice, staţionarea autovehiculelor pe un loc de parcare de reședinţă aparţinând altei persoane între orele 18.00 – 8.00. În această situaţie, poliţiştii locali pot dispune şi ridicarea autovehiculului care ocupă abuziv un loc de parcare de reşedinţă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 11 martie 2019

Actualitate

» LIVEVIDEO Câteva zeci de magistrați protestează din nou pe treptele Palatului de Justiție din București
» Gorj: Ales local, agresat fizic în timpul ședinței Consiliului local Fărcășești
» Motivarea CCR pentru protocoalele SRI: Judecătorii și procurorii vor verifica, în cauzele în curs, administrarea legală a probelor / Despre deciziile definitive: Norma a beneficiat de prezumția de constituționalitate
» Doljeni reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări
» Informațiile care acreditează ideea unor costuri uriașe pentru soluționarea dosarelor sunt false și minimizează importanța activității procurorilor
» ANAF a închis peste 1.000 de depozite din Dragonul Roșu
» Dragnea, după ce Facebook a eliminat pagini create de apropiați ai PSD: Dacă vor pot să închidă tot PSD-ul, (vorbim) despre Dumnezeu
» Pompier felicitat după ce a salvat victima unui jaf
» Craiova: Tamponare între un tramvai şi un autoturism
» Primarul ALDE din Rovinari se alătură protestului pentru construcţia de autostrăzi și îndeamnă și alți edili din Gorj să oprească lucrul în 15 martie
» De ce ne pierdem auzul temporar in urma sunetelor puternice?
» Președintele Klaus Iohannis face o declarație de presă la ora 17.00

Publireportaj

» Primăria municipiului Băilești trece la nivelul „smart-city“

Dolj

» A învins cancerul şi luptă în continuare pentru viaţă
» A condus băut şi fără permis şi a fugit de poliţişti
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ministrul agriculturii, Petre Daea, a inspectat sistemul de irigații care se reabilitează în Dolj (GALERIE FOTO)
» Concert extraordinar Holograf, la Craiova
» Cred în România (VI): Afacere cu gust de căpşune în patria cartofilor
» Grefierii ies și rămân în stradă pe termen nedeterminat
» 3,2 milioane de euro, reabilitarea Spitalului de Boli Infecţioase (VIDEO)

Gorj

» Autorităţile din Târgu Cărbuneşti au pierdut o finanţare din Norvegia
» Poliţia Locală, la vânătoare de scandalagii
» 15 minute de grevă generală la Rovinari pentru drumul expres
» Peste o sută de incendii de vegetaţie uscată de la începutul anului
» Condiţii ca în Evul Mediu în unele unităţi de învăţământ din comuna Scoarţa
» Preşedintele CJ Gorj aşteaptă Corpul de Control pentru a lua măsuri cu şefii Spitalului Judeţean
» Romii din Scoarţa nu îşi achită impozitele, deşi sunt scutiţi de penalităţi

Sport

» România a luat şapte medalii la CE de lupte U23
» Stancu: Rezultatul a fost obţinut şi cu şansă
» „Leuţii“ lui Mondea au terminat pe trei la Braşov
» Remiză în derbiul Băniei de la Liga Elitelor U17

Sanatate

» Cum ne îmbolnăvește stresul
» Kiwi, sursă importantă de vitamina C

Educatie

» În Dolj, peste 1.200 de absenţi la simularea evaluării naţionale

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic
» Utilizarea ţigărilor electronice, asociată cu maladiile cardiace
» O nouă metodă pentru identificarea bacteriilor rezistente la antibiotice
» Imunoterapia, o nouă revoluţie în bătălia anticancer
» Nvidia câştigă lupta cu Intel şi cumpără o companie concurentă din Israel cu peste 7 milioane dolari
» Aproape 5.000 de bancheri din UE câștigă peste 1 milion de euro pe an
» Obezitatea, asociata cu 10 tipuri diferite de cancer
» Alcoolismul ar putea fi tratat în curand cu ajutorul realităţii virtuale
» Este insomnia ereditara? Care sunt genele ce pot duce la apariţia tulburărilor de somn
» Cel mai bun antioxidant natural se găseşte în cereale
» Cum ne influenţează emoţiile memoria?
» Semnele autismului sunt vizibile din primele luni de viaţă

Top