11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrtopedul slătinean condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare a fost eliberat condiționat

Ortopedul slătinean condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare a fost eliberat condiționat

Medicul ortoped Paul Iancu, condamnat în aprilie 2018 la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, ca și colegul său, chirurgul ortoped-pediatru Mircea Tusciuc, a fost eliberat condiționat la sfârșitul săptămânii trecute.
Cei doi medici au fost încarcerați primăvara trecută, condamnarea lor la închisoare cu executare în urma decesului unui pacient fiind o premieră în România.  Cererea de eliberare condiționată a ortopedului Paul Iancu, respinsă de prima instanță, a avut câștig de cauză al Tribunalul mehedinți, care s-a pronunțat, vineri, 8 martie.
„Admite contestaţia formulată de petentul – condamnat Iancu Paul, împotriva sentinţei penale nr. 176/04.02.2019, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. 652/225/2019. Desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând: Admite cererea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Iancu Paul. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat, Iancu Paul din executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 681/2017, pronunţată de Judecătoria Slatina. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat, Iancu Paul de sub puterea mandatului nr.834/2018, emis de Judecătoria Slatina dacă nu este privat de libertate în altă cauză. (…)Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 08.03.2019, la sediul Tribunalului Mehedinţi“, se arată în soluția pronunțată.
Paul Iancu și Mircea Tusciuc, medici în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina la data producerii faptelor, au fost condamnați în primăvara anului trecut la 3 ani și 6 luni de închisoare, după ce, în urmă cu nouă ani, un copil în vârstă de 9 ani și-a pierdut viața la câteva zile de la internarea în spital pentru o fractură.
Copilul a fost primit în gardă de medicul Paul Iancu, cel care, transmiteau procurorii la momentul începerii acțiunii penale,  „la data de 23.05.2010, nu a examinat minorul G.C.M. în vărstă de 9 ani, ce se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa şi a stabilit cu uşurinţă diagnosticul de «fractură ambe oase antebraţ stâng» în loc de «fractură deschisă ambe oase antebraţ stâng cu deplasare»“.
Cazul a fost preluat a doua zi de medicul chirurg-ortoped-pediatru mircea Tusciuc, cel care, după trei zile de tratament, l-a externat. Seara, însă, părinții s-au întors la spital cu copilul, iar a doua zi acesta a murit.
Procurii stabileau că medicul Mircea Tusciuc, la rândul său, „a decis în mod inoportun externarea pacientului la 26.05.2010. Pacientul a fost reinternat în aceeaşi seară iar în dimineaţa următoare inculpatul a decis amputarea membrului superior al minorului, însă datorită complicaţiilor intervenite acesta a decedat la 27.05.2010.
Decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanatogeneratoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării“.
Medicul Paul Iancu a apelat, de altfel, în cursul anului trecut, și la o judecată din partea colegilor medici, cărora le-a prezentat pe o rețea de socializare întreaga documentație, provocându-i să emită o părere în calitate de medici cu privire la vinovăția sa, medicul susținându-și, pe toată perioada procesului și chiar și după condamnarea definitivă, nevinovăția.
Alina Miran

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS