15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŢara în care poliţiştii supraponderali au primit un ultimatul din partea preşedintelui: şase luni la dispoziţie pentru a slăbi

Ţara în care poliţiştii supraponderali au primit un ultimatul din partea preşedintelui: şase luni la dispoziţie pentru a slăbi

Poliţiştii din Uzbekistan au primit un ultimatum: să slăbească în cel mai scurt timp posibil. Ordinul a venit chiar de la preşedintele ţării, Şavkat Mirzioiev, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţii forţelor de ordine, transmite Europa Liberă.

„Nu ne trebuie un ofiţer de poliţie supraponderal. Cum poate acesta prinde un infractor?”, a declarat şeful statului. „Le dăm un termen limită (poliţiştilor suprapnderali – n.r.): între trei şi şase luni. Au acest timp la dispoziţie ca să piardă din greutate”, a adăugat Şavkat Mirzioiev.

Preşedintele nu a precizat ce măsură le va fi aplicată poliţiştilor care nu se vor încadra într-o greutate optimă. În 2018, liderul de la Taşkent şi-a exprimat îngrijorarea legată de „viaţa sedentară” a ofiţerilor de poliţie din Uzbekistan şi de regimul lor alimentar nesănătos.

O măsură similară a fost adoptată şi în Tadjikistan în 2016. După expirarea termenului de şase luni, Ministerul de Interne de la Duşanbe a anunţat că zece poliţişti au fost concediaţi pentru că nu reuşiseră să piardă din greutate. Alţi o sută aveau să primească avertismente în mai 2017.

De asemenea, autorităţile tadjice le-au impus forţelor de ordine să se ducă la teatru măcar o dată pe lună pentru a-şi „cizela spiritul”.

„Din nefericire, din cauza lipsei de exerciţii fizice şi a alimentaţiei necorespunzătoare, jumătate din populaţia Uzbekistanului este supraponderală; 46% au colesterolul ridicat şi 31% suferă de tensiune arterială crescută”, preciza Şavkat Mirzioiev, anul trecut, la o conferinţă medicală dedicată sănătăţii publice.

Europa Liberă menţionează că nu există, însă, nicio sursă verificabilă în sprijinul acestei statistici prezentate de preşedintele Uzbekistanului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS