17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele din penitenciare cer "demiterea de urgență" a ministrului Toader

Sindicatele din penitenciare cer „demiterea de urgență” a ministrului Toader

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor cere „demiterea de urgență” a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după prezentarea raportului de activitate al acestuia, spunând că dintr-o listă de 136 de pretinse investiţii în penitenciare, în realitate sunt doar 12. Ei afirmă că populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, ca urmare a legii recursului compensatoriu, infractorii fiind practic trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani.
Ce spun sindicaliștii din penitenciare că a făcut Tudorel Toader în cei doi ani de mandat pentru a îmbunătăți condițiile din penitenciare:
  • Cele 22 de lucrări “în execuţie” invocate de ministru, dintr-o listă de 136 de pretinse investiții în penitenciare, sunt 12 în realitate, iar restul sunt declaraţii de bune intenţii.
  • Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc.
  • Există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic, însă, nu se întâmplă nimic.
  • Penitenciarele noi de la Unguriu şi Berceni n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce priveşte finanţarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei.
  • În mandatul Tudorel Toader la justiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare, a crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544).
  • S-au mai înregistrat 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi 288 de accidente de muncă.
  • Peste 15.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, ca urmare a legii recursului compensatoriu.
  • Infractorii au fost practic trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime şi vor produce alte prejudicii.
  • Toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deşi au fost anunţate mai multe astfel de proceduri care s-au desfăşurat parţial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar şi peste limita legală de 1 an şi aplică o politică de vasalizare şi politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani”, potrivit sursei citate.
  • Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, fiind cu aproape 8.000 de angajaţi mai puţini faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate.
  • Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale.
  • Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială care a produs întâlniri, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii şi proceduri. Nici măcar un deţinut nu a fost inclus în programe de reintegrare socială finanţate şi implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei.
  • Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader şi ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta.
Concluzia sindicatelor din penitenciare: „După un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS