11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlgeria: Manifestaţii studenţeşti în mai multe oraşe împotriva candidaturii preşedintelui Bouteflika pentru al cincilea mandat

Algeria: Manifestaţii studenţeşti în mai multe oraşe împotriva candidaturii preşedintelui Bouteflika pentru al cincilea mandat

Sute de studenţi au manifestat duminică la Alger şi în alte oraşe din Algeria împotriva unui al cincilea mandat al preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, al căruia dosar de candidatură la alegerile prezidenţiale de la 18 aprilie ar urma să fie depus în cursul zilei, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

”Bouteflika, pleacă!”, au scandat circa o sută de studenţi, blocaţi de poliţie în apropierea Facultăţii Centrale, în plin centrul capitalei, potrivit corespondenţilor AFP.

Potrivit unui student la Jurnalism, sute de studenţi sunt blocaţi de poliţie în mai multe campusuri din oraş, în special în interiorul Facultăţii de Drept, situată la câţiva kilometri de Consiliul Constituţional, unde dosarul candidaturii preşedintelui Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, ar urma să fie depus până la finalul zilei de duminică, termenul limită.

Totuşi, unii studenţi au reuşit să treacă de cordonul de securitate şi mărşăluiesc în apropiere de Consiliul Constituţional, potrivit unor martori citaţi de DPA. Protestatarii cer ca instituţia să nu accepte documentele de candidatură ale lui Bouteflika. Forţele de securitate au blocat accesul în clădirea Consiliului Constituţional, potrivit martorilor.

La Annaba, la 400 de km est de Alger, mai multe sute de studenţi au manifestat în principalele două campusuri, iar alţii s-au adunat pe una din principalele artere din oraş, a spus pentru AFP un jurnalist local care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

„Ei scandează sloganuri anti-Bouteflika şi anti-Ouyahia (premierul Ahmed Ouyahia – n.r.). Vor să menţină presiunea împotriva celui de-al cincilea mandat în această ultimă zi de depunere” a dosarelor, a mai afirmat jurnalistul.

Site-ul de ştiri TSA (‘Totul despre Algeria’) semnalează adunări similare la Oran şi Constantina, al doilea şi al treilea oraş din ţară, la Bouira (la 80 de km sud-est de Alger), la Skikda şi Guelma (350 şi 380 de km est de capitală) sau Tiaret şi Mostaganem (200 şi 280 km sud-vest).

Sute de manifestanţi s-au adunat duminică şi la Paris pentru a-şi exprima opoziţia faţă de candidatura lui Bouteflika, despre care spun că este simbolul unui „sistem ilegitim şi corupt”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS