17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Apel Bucureşti sesizează CCR în procesul MApN-Iohannis

Curtea de Apel Bucureşti sesizează CCR în procesul MApN-Iohannis

Curtea de Apel Bucureşti a admis sesizarea CCR în procesul în care MApN cere anularea decretului de prelungire a mandatului al lui Nicolae Ciucă de şef al Statului Major al Apărării. Concret, instanţa cere CCR să analizeze un articol din legea organizării MApN ce vizează numirea în această funcţie, scrie Mediafax.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, invocată din oficiu. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.39 alin. 5 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Prorogă dezbaterile şi pronunţarea asupra celorlalte excepţii ridicate de părţi în cursul judecăţii, pentru următorul termen de judecată. Definitivă”, se arată în decizia instanţei de la Curtea de Apel Bucureşti.

Instanţa cere CCR să analizeze articolul din legea de organizare a Ministerului Apărării care prevede numirea de către preşedinte a şefului Statului Major al Apărării.

În acest dosar, în luna ianuarie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării, până la pronunţarea instanţei de fond. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Astfel, funcţia este asigurată în prezent de un locţiitor.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS